Γουατεμάλα: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Μολίνα

Χιλιάδες Γουατεμαλτέκοι διαδήλωσαν χθες για να απαιτήσουν να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, την ώρα που ο πρόεδρος κινδυνεύει να απολέσει την ασυλία του.

"Στο όνομα της αξιοπρέπειας, παραιτήσου", "διαφθορά τέλος", "Ότο, η φυλακή σε περιμένει", έγραφαν ορισμένα από τα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη χθεσινή

κινητοποίηση, κατά την οποία δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους οργανωτές της, οι οποίοι αξιοποίησαν κυρίως τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσουν τους πολίτες να πάρουν μέρος.

Ο Μάρκο Αντόνιο Σολάρες, ένας από τους συμμετέχοντες, ηλικίας μεγαλύτερης των εξήντα ετών, εξήγησε πως πήγε στη διαδήλωση για να εκφράσει την "καταδίκη" του για τα φαινόμενα διαφθοράς. "Η κυβέρνηση είναι γεμάτη από κλέφτες και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος, διότι δεν εμπόδισε την κλοπή. Στο όνομα της αξιοπρέπειας, πρέπει να παραιτηθεί", ανέφερε ο Σολάρες, κρατώντας στα χέρια τη γαλανόλευκη σημαία της Γουατεμάλας.

Η νέα κινητοποίηση, που προστέθηκε σε πολυάριθμες άλλες τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε καθώς μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία σχηματίστηκε προχθές Παρασκευή, ανέλαβε να διεξάγει έρευνα και να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του προέδρου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως στο Κογκρέσο να ερευνήσει εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Ότο Πέρες Μολίνα και να μελετήσει την ενδεχόμενη άρση της ασυλίας του.

Ενέκρινε έτσι το αίτημα που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αμίλκαρ Ποπ του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γουινάκ, που έχει ιδρύσει η ιθαγενής ακτιβίστρια Ριγομπέρτα Μεντσού, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Ποπ θεωρεί ότι ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για τις παράνομες δραστηριότητες ανώτατων κρατικών λειτουργών, οι οποίοι ενέχονται σε απάτες που ζημίωσαν τα τελωνεία και το ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Ότο Πέρες, ο οποίος διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει τον θώκο του πριν από τη λήξη της θητείας του την 14η Ιανουαρίου 2016, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρησή του.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον Απρίλιο, όταν αποκαλύφθηκε η δράση ενός κυκλώματος διαφθοράς και απάτης στα τελωνεία, ένα σκάνδαλο που οδήγησε την αντιπρόεδρο της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι να παραιτηθεί την 8η Μαΐου.

Εξάλλου ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γουατεμάλας, όπως και αυτός του ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων της Γουατεμάλας (IGSS), συνελήφθησαν καθώς υπάρχουν σε βάρος τους υποψίες για απάτη και διασπάθιση δημόσιου χρήματος που σχετίζεται με την ανάθεση μιας δημόσιας σύμβασης ύψους 14,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το IGSS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα