Λουξεμβούργο: βασιλεύει η διαφθορά

Έλλειψη αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς μεταξύ των δικαστών και των βουλευτών στο Λουξεμβούργο διαπιστώνει η αρμόδια Επιτροπή (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε έκθεση της για το Λουξεμβούργο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την πάταξη της διαφθοράς στη χώρα και ιδιαίτερα στις τάξεις των βουλευτών και των δικαστών.

Η GRECO σημείωσε ότι, δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη από τους βουλευτές ο ισχύων κανονισμός του κοινοβουλίου

του Λουξεμβούργου, με βάση τον οποίο πρέπει να παρέχονται στοιχεία για συγκρούσεις συμφερόντων στις δραστηριότητες των βουλευτών, για τα περιουσιακά τους στοιχεία και το πόθεν έσχες των εισοδημάτων τους.

Η Επιτροπή συνέστησε στις αρχές του Λουξεμβούργου να επιβάλουν την κοινοποίηση ακριβέστερων πληροφοριών σχετικά με τις πτυχές και δραστηριότητες της χρηματοοικονομικής κατάστασης των βουλευτών και να προβλέψουν την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων σε βάρος όποιων βουλευτών παραποιούν ή δημοσιεύουν αναληθή δεδομένα για την οικονομική τους κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της διαφθοράς στις τάξεις των δικαστών στο Λουξεμβούργο, η GRECO υπογραμμίζει ότι οι δεοντολογικοί κανόνες που εισήχθησαν πέρυσι τον Μάιο για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο εντιμότητας στον δικαστικό κλάδο, δεν διακρίνονται από συνοχή και δεν καλύπτουν πλήρως τις δραστηριότητες των δικαστών.

Η Επιτροπή αυτή, προκειμένου να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος της διαφθοράς στον δικαστικό κλάδο, προτείνει στις αρχές του Λουξεμβούργου, να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο ελεγκτικό δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο να προΐσταται ανεξάρτητος εισαγγελέας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα