«Ιστορώντας την υπέρβαση»

Ίχνη και επιρροές της τέχνης του Βυζαντίου στη νεότερη τέχνη αναζητεί και προβάλει η έκθεση που φιλοξενεί φέτος το καλοκαίρι το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο.

Τίτλος της, «Ιστορώντας την υπέρβαση. Από την παράδοση του Βυζαντίου στηνεώτερη τέχνη» και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Το αφιέρωμα θα συγκροτείται με έργα των εξής διακεκριμένων ζωγράφων οι οποίοι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό

στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την Βυζαντινή τέχνη: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Αρτέμης, Δημήτριος Πελεκάσης, Αγήνωρ Αστεριάδης, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Δημήτρης Μπισκίνης, Στέφανος Αλμαλιώτης, Αναστάσιος Λουκίδης, Νίκος Νικολάου, Ράλλης Κοψίδης και οι χαράκτες Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Αλεβίζος-Αναστάσιος Τάσσος, Γιώργος Σικελιώτης, Βάσω Κατράκη.

Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από Κρατικά και Εκκλησιαστικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιερούς Ναούς και Ιδιωτικές Συλλογές.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο - έκδοση αναφοράς, με κείμενα 13 επιστημόνων, την επιμέλεια του οποίου έχει ο κ. Χρήστος Φ. Μαργαρίτης.

Ο διευθυντής του Μουσείου Γουλανδρή στην Άνδρο, Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στην Βάνα Λυκομήτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα