Λιβύη: Στις 25 Ιουνίου οι βουλευτικές εκλογές

Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή (Hnec) της Λιβύης επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου παρά τη σύγχυση που επικρατεί, καθώς η χώρα έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες με δύο κυβερνήσεις.

«Η ημερομηνία των εκλογών για το κοινοβούλιο θα είναι η Τετάρτη, 25η Ιουνίου και οι Λίβυοι που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις 21 και
22 Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Hnec Ίμαντ αλ Σάγεχ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο αλ Σάγεχ κάλεσε τους Λίβυους να βιαστούν και, στις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι να λήξει η διορία, απόψε τα μεσάνυχτα, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Όπως είπε, μέχρι στιγμής από τα 3,4 εκατομμύρια των δυνητικών ψηφοφόρων έχει εγγραφεί μόνο το 1,4 εκατομμύριο.

Το κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί από τις εκλογές αυτές θα αντικαταστήσει το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (CGN), το ανώτατο πολιτικό και νομοθετικό όργανο της Λιβύης που εξελέγη το 2012, έναν χρόνο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Η θητεία του CGN έληξε τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι βουλευτές αποφάσισαν να την παρατείνουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Υπό τη λαϊκή πίεση υποχρεώθηκαν όμως να προκηρύξουν εκλογές για τον Ιούνιο.

Πρόσφατα ο αλ Σάγεχ είχε δηλώσει ότι η Επιτροπή κρατά αποστάσεις από τις εντάσεις και τις κρίσεις που συγκλονίζουν τη χώρα η οποία έχει βρεθεί από την Τετάρτη με δύο κυβερνήσεις. Η απερχόμενη κυβέρνηση του φιλελεύθερου Αμπντάλα αλ Τένι ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη δικαιοσύνη καλώντας την να αποφανθεί εάν θα πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση του Άχμεντ Μίτιγκ, ο οποίος στηρίζεται από τους ισλαμιστές και η εκλογή του από το CGN στις αρχές Μαΐου έγινε κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα