Λαβρόφ: «Προσέγγιση απόψεων Μόσχας και Δύσης»

«Προσέγγιση» στις απόψεις της Μόσχας και της Δύσης σχετικά με την ουκρανική κρίση, αναγνώρισε ότι υπάρχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μια ενδεχόμενη «κοινή πρωτοβουλία» προς την επίλυση του προβλήματος.«Οι απόψεις μας πλησιάζουν. Η τελευταία συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη Χάγη και οι επαφές μου με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες

δείχνουν ότι διαγράφεται η πιθανότητα μιας κοινής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να προταθεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Vesti.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να διαβεί τα σύνορα με την Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, «η δουλειά πρέπει να είναι συλλογική» και «οι υπερβολές να σταματήσουν» από την πλευρά αυτών που καθαίρεσαν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Πρότεινε, μάλιστα, μια «ομοσπονδοποίηση» της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής».

Πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, έχουν αναφέρει τον τελευταίο καιρό το ενδεχόμενο μιας «αποκέντρωσης» για να κατευνασθούν οι αυτονομιστικές εντάσεις σε ορισμένες ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα