Λαμπρινίδης: «Χρήσιμη συνάντηση»

Τις εξελίξεις στην οικονομία μετά την απόφαση στις Βρυξέλλες, το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτήρισε τη συνομιλία του με την κ. Κλίντον «εξαιρετικά θετική», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα

και η Αμερική έχουμε πλέον σε πολλά ζητήματα μια κοινή προσέγγιση των πραγμάτων».

Ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με την κ. Κλίντον. Είχα την ευκαιρία να την ενημερώσω διεξοδικά για τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες και τη σημαντική ανάσα που δίνουν στην Ελλάδα για να εφαρμόσει, με φως πλέον στο τέλος του τούνελ, τις αλλαγές που πρέπει, καθώς και για τη σημαντική αναγνώριση των Ευρωπαίων ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Όπως επίσης και για τη σημαντική στάση που κράτησε η Αμερική αυτή την περίοδο, όσο αφορά την υπογράμμιση της σημασίας η Ευρώπη να προχωρήσει σε λύση που να στηρίζει παγκόσμια την οικονομία.

Μιλήσαμε προφανώς και για μια σειρά θεμάτων της περιοχής μας. Μιλήσαμε για την Τουρκία και την Κύπρο. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω και να ευχαριστήσω την Αμερική για τη σταθερή στάση που έχει πάρει όσον αφορά τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, για την περιοχή μας και για τις σημαντικές προσπάθειες της Ελλάδας να επιτείνει την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρώπη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας, αν θέλετε, γι' αυτό (το θέμα). Και επίσης, για την αποφασιστικότητά μας, την οποία έχουμε αποδείξει παντού, να προχωρήσουμε σε μια λύση σε όνομα λογικό, με τα Σκόπια. Εξέφρασα τη δική μας ανησυχία από τη διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης από πλευράς των Σκοπίων, η οποία δεν δείχνει πολιτική βούληση, την οποία έχει η Ελλάδα για να βρεθεί μια λύση.

Τέλος, μιλήσαμε για τη Μέση Ανατολή, όπου είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και την ενημέρωσα γ' αυτές τις επισκέψεις και η ίδια με ενημέρωσε για δικές τις επαφές και επισκέψεις στην περιοχή, πάντα με γνώμονα τη συνεργασία για να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

Ήταν μια εξαιρετικά θετική συνάντηση, σ' ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και η Αμερική έχουμε πλέον σε πολλά ζητήματα μια κοινή προσέγγιση των πραγμάτων και θα επιδιώξω προφανώς να συνεχιστεί αυτή η επαφή και στο άμεσο μέλλον».

Σε ερώτηση, ποια είναι η αμερικανική θέση ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας ανέφερε ότι «στηρίζουμε και οι δυο τις συνομιλίες αυτές. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει επιτυχής κατάληξη. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την κ. Κλίντον για τη δική μας στήριξη προς τον πρόεδρο Χριστόφια και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα. Επίσης, τόνισα τη σημασία να σταματήσει η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς και εν τέλει το γεγονός ότι εδώ έχου

Keywords
Τυχαία Θέματα