Κύπρος: Στάσεις εργασίας λόγω ιδιωτικοποιήσεων

Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων, αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών με βάση το μνημόνιο, ενώ στάση εργασίας μιας ώρας θα πραγματοποιήσουν μετά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών. Αύριο θα διαδηλώσουν οι Εργαζόμενοι
στην Αρχή Ηλεκτρισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες εκδηλώσεις αντίδρασης σε μνημονιακά μέτρα τις οποίες πραγματοποιούν επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να δημιουργήσουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας Αρχής Λιμένων Κύπρου Γεωργίου δήλωσε ότι αυτό που θέλουν να προβάλουν οι υπάλληλοι είναι η αξίωσή τους για συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για καταρτισμό του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων. Προσπάθειά μας είναι να αποτραπεί το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών, είπε.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών θα κατέλθουν σε μονόωρη στάση εργασίας στη μία και δεκαπέντε μετά το μεσημέρι. Οι υπηρεσίες της Αρχής προς το κοινό δεν θα επηρεασθούν.

Αξιωματούχος της μεγαλύτερης συντεχνίας των υπαλλήλων δήλωσε ότι η συντεχνία βρίσκεται στο σκοτάδι αναφορικά με το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Επέκρινε επίσης τον υπουργό Οικονομικών για απαράδεκτη στάση και κοροϊδία προς το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί δεν ανταποκρίνεται σε αίτημα για συνάντηση με τις συντεχνίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, Λευτέρης Χρίστου, δήλωσε ότι η διεύθυνση του οργανισμού συμφωνεί με τις συντεχνίες ότι η Αρχή πρέπει να έχει ρόλο στις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν. Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι ικανοποίησης της πρόνοιας για ιδιωτικοποιήσεις, γι' αυτό και θα πρέπει να εξετασθούν όλοι και να αποφασισθεί ο καλύτερος.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει εντός αυτής της εβδομάδας τον οδικό χάρτη αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 186 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ,ο νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στην ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και «στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και γι' αυτό θα πρέπει να βρεθούν οι καλύτερες εναλλακτικές επιλογές, κάτι που όπως είπε, πιστεύει πως μπορεί να γίνει.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ για συζήτηση του θέματος, ενόψει της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, στην οποία θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι όχι περιχαράκωση πίσω από συνθήματα, αλλά κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο του ρεαλισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα