Κύπρος: 17 Ιουλίου η πρώτη αξιολόγηση

H Ελλάδα καλείται τις αμέσως επόμενες ημέρεςκαι πολύ λίγες βδομάδες να ολοκληρώσει ένα εκτεταμένο κατάλογο προαπαιτουμένων δράσεων για την εκταμίευση των δόσεων με τον σταδιακό τρόπο που συμφωνήθηκε, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σεδηλώσεις του, ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου

εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια τόλμη και η συνέπεια.

Σε ότι αφορά τα θέματα της κυπριακής οικονομίας είπε ότι η Λευκωσία αναμένει την πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσεις στις 17 Ιουλίου. Ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπονται δύο ακόμη δόσεις για το 2013, μια στο τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στο τέλος του έτους. Διευκρίνισε ότι οι δόσεις αυτές θα είναι μικρότερες από την πρώτη δόση 3δισ. που ήδη χορηγήθηκε και η δόση του Δεκεμβρίου ακόμη μικρότερη από αυτήν του Σεπτεμβρίου. Το ακριβές ποσό θα σχετίζεται με την ανάγκη αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους και κάλυψης των ελλειμμάτων.

Σύμφωναμε τον υπουργό οικονομικών της Κύπρου, η κυβέρνηση προσβλέπει σε αυτήντην αξιολόγηση και θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να είναι όλο και πιο έτοιμη. Οπως είπε, το ζήτημα που δεσπόζει είναι το τραπεζικό και κυρίως το ζήτημα της τράπεζας Κύπρου, δηλαδή η ανάγκη να εξέλθει από τοκαθεστώς εξυγίανσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σημείωσε,επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα σύμφωνη με τη διαπίστωση ότι έχειυπάρξει καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα και ηΚεντρική Τράπεζα της Κύπρου με την οποία "είμαστε σε συνεχή επικοινωνία να έχει λάβει τα ίδια μηνύματα με την κυβέρνηση". Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να διασφαλιστεί ο ακρογωνιαίος λίθος που είναι σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλαανέφερε ότι υπάρχει καλή πρόοδος στο θέμα του ρωσικού δανείου, οι παράμετροι του οποίου έχουν συμφωνηθεί και "αναμένουμε τις εσωτερικές διαδικασίες σε επίπεδο ρωσικής κυβέρνησης και Βουλής".

Για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Κύπρο είπε ότι τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου είναι καλύτερα από τις προβλέψεις για το 2013 και καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Πάντως, εκτίμησε ότι αυτή η θετικήεικόνα δεν είναι ενδεικτική της πορείας που θα ακολουθήσει η οικονομίακαι τα οικονομικά στο επόμενο διάστημα.

Επίσης,ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα δημόσια έσοδα θα είναι αυτά που θα καθορίζουν το ύψος των κρατικών δαπανών. Οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις οιοποίες στην πορεία διαψεύδονταν και μάλιστα κατ' επανάληψη ήταν ένα στοιχείο που συνέβαλε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και είμαστε αποφασισμένοι να μην το επαναλάβουμε, τόνισε.

Ουπουργός οικονομικών της Κύπρου σημείωσε ακόμη ότι οι δημόσιες δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 11% το 2014 ενώ σχετικά με τα αιτήματα της τρόικας για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων είπε ότι θα κάνουμε το παν να περιορίσουμε τις εκκρεμότητες

Σύμφωναμε τον Χ. Γεωργιάδη, θέλουμε ένα δημόσιο τομέα μικρότερο, πιο αποδοτικό, λιγότερο σπάταλο, και να θέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε μιαμόνιμη βάση βιωσιμότητας ώστε να απαλλαγούμε από κηδεμονίες και εξαρτήσεις

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών και όχι σε νέους φόρους, κατέληξε ο κ. Γεωργιαδης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα