Κροατία: «Στη σωστή κατεύθυνση»

Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, υπογράμμισαν οικονομικοί αναλυτές, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς στη Βουλή, ενώ εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων αντιδρούν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους και σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα πώς θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα, που πλήττεται από την ύφεση.

Οι οικονομικοί αναλυτές

δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων "Hina" πως οι τέσσερις βασικοί άξονες που παρουσίασε ο κ. Μιλάνοβιτς για την επίτευξη του στόχου ανάκαμψης της οικονομίας είναι σημαντικοί, όμως, κρίσιμη είναι, κατά τους ίδιους και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Οι κατευθυντήριες "γραμμές" της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αναδιάρθρωσης και συρρίκνωσης του κρατικού και δημόσιου τομέα και η λήψη μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη συνιστούν σωστά "βήματα", τόνισαν οι αναλυτές.

Ο Χρβόιε Στόιτς, αναλυτής στην Hypo Alpe Adria Bank δήλωσε πως η πλήρης αξιολόγηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να γίνει εφόσον πρώτα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 11 δισ. κούνα και γι' αυτό το λόγο η Κροατία θα τεθεί αναπόφευκτα στη διαδικασία ευρωπαϊκού ελλείμματος (μηχανισμός που ενεργοποιείται όταν το έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να κάνουμε πιο αισθητές περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Splitska Banka Ζντέσλαβ Σάντιτς. Ο ίδιος καλωσόρισε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, όμως, πρόσθεσε ότι, οι αναλυτές δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι από το ρυθμό αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των συνδικάτων τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε εξηγήσεις για την αποτυχημένη πολιτική που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ανάπτυξης έπειτα από δύο χρόνια θητείας της κυβέρνησης. "Η κυβερνητική πολιτική για την οικονομία είχε αρνητικά αποτελέσματα και ο κ. Μιλάνοβιτς δεν έχει καμία πρόθεση να την αλλάξει" δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου απασχολουμένων στα πανεπιστήμια Βίλιμ Ρίμπιτς.

Ο Κρέσιμιρ Σέβερ, μέλος των Ανεξάρτητων Κροατικών Συνδικάτων (NHS), δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Μιλάνοβιτς δεν προσφέρει καμία βάση για ρεαλιστική αισιοδοξία για το μέλλον στους πολίτες. "Οι εργαζόμενοι μπορούν να περιμένουν περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων τους και οι πολίτες μια πιο δύσκολη ζωή" ανέφερε.

Ο συνδικαλιστής Ζντένκο Μούτσνιακ χαρακτήρισε απογοητευτική την ομιλία του κ. Μιλάνοβιτς, σημειώνοντας πως "η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και όχι να μιλά για το τι πρόκειται να κάνει". Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα