«Βιομηχανία» ολκής οι εφαρμογές της Φυσικής

"Η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά από την άποψη του όγκου συναλλαγών είναι η βιομηχανία των εφαρμογών της φυσικής" υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής ερευνών του CERN Σέρτζιο Μπερτολούτσι (Sergio Bertolucci), μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο για το CERN στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Επεσήμανε, δε, ότι "εάν η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας

στις διεθνείς αγορές, πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα και τη γνώση".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερτολούτσι, ο τζίρος της βιομηχανίας που βασίζεται στις εφαρμογές της φυσικής είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μετά τον κλάδο της μεταποίησης, ενώ ακολουθούν - σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα - το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, τα χημικά και άλλοι κλάδοι.

Επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα ("The importance of physics to the economies of Europe", με αναφορά σε 29 χώρες συνολικά - τις 27 της EΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία), υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της βιομηχανίας της εφαρμοσμένης φυσικής για τις οικονομίες της Ευρώπης.

"Από το 2007 έως και το 2010, σε τέσσερα χρόνια, η βιομηχανία των εφαρμογών της φυσικής είχε κύκλο εργασιών 13,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η βιομηχανία των εφαρμογών που βασίζονται στη φυσική είναι το 15% της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, πιο σημαντική από το λιανεμπόριο και τις κατασκευές. Επίσης, προσφέρει 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας" πρόσθεσε ο κ. Μπερτολούτσι.

Ο γενικός διευθυντής ερευνών του CERN παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, το βράδυ της Δευτέρας, και μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι το "Πείραμα του Αιώνα" για την ευρωπαϊκή οικονομία, με νούμερα και αριθμούς. Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, αν η ΕΕ, "που είναι ακόμη ο παραγωγός του 1/3 της παγκόσμιας γνώσης", θέλει να διατηρήσει την υψηλή ανταγωνιστικότητά της, πρέπει να εξακολουθεί να χρηματοδοτεί, να υποστηρίζει και να απολαμβάνει τα αγαθά της τεχνολογικής έρευνας.

Ο κ. Μπερτολούτσι υπογράμμισε ακόμη ότι οι ανακαλύψεις της σωματιδιακής φυσικής, όχι μόνο βελτιώνουν τη γνώση μας για τον κόσμο και καλυτερεύουν τη ζωή μας, αλλά συνεισφέρουν και στο υψηλό επίπεδο ζωής και δημιουργίας.

"Νομίζω ότι το CERN είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μας, με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει στην κρίση, προωθώντας ένα μοντέλο βασισμένο στη γνώση και στην εκπαίδευση νέων ανθρώπων, δημιουργώντας ευκαιρίες και υψηλή προστιθέμενη αξία. Έχουμε αποδείξεις πλέον ότι τα προϊόντα της υψηλής τεχνολογίας φαίνεται να αντέχουν στην κρίση, είναι εξελικτικά και δίνουν καλύτερη προοπτική στις κοινωνίες και την οικονομία" τόνισε.

"Αυτή τη στιγμή - πρόσθεσε - η Ευρώπη είναι ακόμη ο παραγωγός του 1/3 και περισσότερου της παγκόσμιας γνώσης. Αν θέλουμε να υπολογίζουμε σε ένα σταθερό, ανθεκτικό στην κρίση και με προοπτικές μέλλον για μας και τα παιδιά μας πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω στο παρελθόν, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη γνώση" .

Ο κ. Μπερτολούτσι ανέφερε ότι "το CERN είναι μια από τις καλύτερες ιδέες που είχε μεταπολεμικά η Ευρώπη", η "Ενωση της Γνώσης", που είναι και "πολύ μοντέρνα" και σήμερα και συνέχισε: "κατά την προσωπική μου άποψη, αν θέλουμε να φτιάξουμε την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι μόνο η Ευρώπη των τραπεζών, χρειάζεται να είναι κάτι περισσότερο, όπου η γνώση να διαχέεται σε όλες τις χώρες, η αλληλεγγύη να ισχύει για όλες τις χώρες, να μοιραζόμαστε το κοινό μας μέλλον".

Στην εκδήλωση, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ανακαλύψεις της φυσικής και ειδικότερα της σωματιδιακής φυσικής, που οδήγησαν στη μεταμόρφωση του κόσμου, τον τελευταίο αιώνα. Όπως τονίστηκε, τα μικροτσιπς, το GPS, ο αξονικός τομογράφος, το www. είναι ανακαλύψεις που βασίζονται στις αρχές της φυσικής, ενώ υποστηρίχθηκε ότι οι βιομηχανικές εφαρμογές της φυσικής οδηγούν σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ειδικότερα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το www., ο αξονικός τομογράφος, το PET scanner, που υπάρχει σε κάποια νοσοκομεία, η πολλά υποσχόμενη πρωτοποριακή θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια αντί των ακτίνων Χ, είναι επιτεύγματα που βασίζονται στις παρατηρήσεις των αποτελεσμάτων του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου, του CERN.

"Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι μόνο το www., όχι μόνο έχει αλλάξει τη ζωή μας τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά η οικονομική συνεισφορά του web είναι 15% της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτές οι συναλλαγές γίνονται μέσω του www." ανέφερε ο επιστημονικός συνεργάτης του CERN, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Εμμανουήλ Τσεσμελής.

Ακόμη περισσότερες είναι οι προσδοκίες από το CERN, μετά την αναβάθμιση του επιταχυντή. Από το 2015 θα μπει στα πιο "σκοτεινά" μυστικά του σύμπαντος, την ερμηνεία της "σκοτεινής ενέργειας" και της "σκοτεινής ύλης", που αποτελούν το 96% του σύμπαντος. Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN, στο οποίο συμμετέχουν με τις αντιπροσωπείες τους είκοσι χώρες, έχει ήδη συνεισφέρει με την αντιπροσωπεία της (συμμετοχή στην κατασκευή ATLAS και ανάλυση δεδομένων) και τώρα αναλαμβάνει και νέες υποχρεώσεις για την επόμενη φάση του πειράματος. Κάτι που σημαίνει, εκτός από διεθνή επιστημονική συνεισφορά και απόκτηση της τεχνογνωσίας.

"Για τον ανιχνευτή ΑΤΛΑΣ θα κατασκευάσουμε 128 ανιχνευτές που θα αντικαταστήσουν ένα μέρος του παλιού φασματόμετρου μιονίων. Αυτό χρονικά σημαίνει μια δουλειά δυόμιση περίπου χρόνων στο εργαστήριο κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια ποιότητας και ελέγχου, που για μας θα είναι ένα κέρδος από άποψη τεχνογνωσίας και εξοπλισμού που τελικά θα μας μείνει και θα είναι πολύ χρήσιμο και για το διδακτικό κομμάτι, για την εκπαίδευση των φοιτητών" επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Δημήτριος Σαμψωνίδης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν εικόνες από το CERN στην έκθεση φωτογραφίας LHC@CERN: "27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες", που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα