Κουβέιτ: Σύνοδος για τη Συρία

Ο Εμίρης του Κουβέιτ, Σεΐχης Σαμπάχ αλ Άχμαντ Αλ Σαμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Μπαχρέιν, νέα σύνοδο δωρητών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους αμάχους.

"Ενημέρωσα το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν ότι έδωσα το πράσινο φως για να φιλοξενήσουμε στο τέλος Ιανουαρίου μια σύνοδο των δωρητών που θα κινητοποιήσει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Συρίας", δήλωσε ο Σεΐχης Σαμπάχ.

Ο Εμίρης εξέφρασε τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη βία στη Συρία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι "τα σημάδια του τέλους του δράματος δεν φαίνεται να είναι κοντά".

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στις 19 Δεκεμβρίου για 1,5 δισ. δολάρια (750 εκατ. ευρώ) για να βοηθηθούν έως τον Ιούνιο σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και τέσσερα εκατομμύρια Σύροι που πλήττονται από τη σύγκρουση, αλλά έχουν παραμείνει μέσα στη χώρα τους.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια καλύπτουν τις ανάγκες των περίπου 55 ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ο ΟΗΕ διευκρινίζει επίσης ότι ένα δισεκατομμύριο δολάρια (από το περίπου 1,5 που έχει ζητηθεί) προορίζεται ειδικά για τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγράψει περισσότερους από 500.000 Σύρους πρόσφυγες και υπολογίζει τώρα ότι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο τον Ιούνιο του 2013 (περίπου 4,4% του πληθυσμού της Συρίας πριν από την κρίση).

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι στη Συρία, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Εξ αυτών, τα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι.

Μεταξύ των δύο εκατ. εκτοπισμένων, υπάρχουν 360.000 Παλαιστίνιοι (από τους περίπου 525.000 που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ στη Συρία).

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, είναι η τρίτη φορά που ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές ανάγκες του για τους Σύρους που παραμένουν στη χώρα τους, και η τέταρτη φορά για τους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα