Κίνα: Απελευθερώθηκε βετεράνος ακτιβιστής

Οι κινεζικές αρχές απελευθέρωσαν έναν βετεράνο ακτιβιστή ύστερα από κάθειρξη εννέα ετών, τρία χρόνια πριν από τη λήξη της ποινής του, προκαλώντας έκπληξη, καθώς το Πεκίνο έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο μεγάλης κλίμακας εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων, ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 53χρονος Σου Ουάνπινγκ είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση τον Απρίλιο του 2005 στη νοτιοδυτική πόλη Τσονγκίνγκ για "υποκίνηση ανατροπής του κράτους", αλλά οι αρχές αποφάσισαν να μειώσουν την ποινή του κατά τρία χρόνια. Ο Σου θα συνεχίσει όμως να στερείται τα πολιτικά του

δικαιώματα για τέσσερα χρόνια.

Μετά την απελευθέρωσή του τη Δευτέρα, ο Σου δήλωσε στο Radio Free Asia ότι οι πολιτικές του πεποιθήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν παρά τη δοκιμασία του.

Ο Σου έπασχε από πάθηση του πεπτικού συστήματος, από προστάτη και άλλα προβλήματα υγείας κατά τη φυλάκιση του αλλά είχε αρνηθεί να του χορηγηθεί ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σύζυγός του "είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τις αρχές της φυλακής" στη διάρκεια μια επίσκεψής της στον Σου και οι σωφρονιστικές αρχές της δεν της είχαν επιτρέψει να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της.

Ο Σου, πρώην εργάτης και μέλος του εκτός νόμου στην Κίνα Δημοκρατικού Κόμματος -- είχε εκτίσει παλαιότερα οκτώ χρόνια στη φυλακή για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 1989 υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Το 1998 καταδικάστηκε εκ νέου σε τρία χρόνια σε στρατόπεδο αναμόρφωσης μέσω της εργασίας για υποκίνηση απολυμένων εργαζομένων σε διαδηλώσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓερμανικόΠρακτορείο-Γαλλικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα