Καταδίκη 12 ετών στον αντιφρονούντα Λι Μπιφένγκ

Ένα δικαστήριο στη νοτιοανατολική Κίνα καταδίκασε σήμερα σε 12 χρόνια κάθειρξη για απάτη τον Λι Μπιφένγκ, έναν αντιφρονούντα ο οποίος είχε λάβει μέρος στο κίνημα της Τιενανμέν με στόχο τον εκδημοκρατισμό το 1989, εν μέσω της κλιμάκωσης της καταστολής των διαφωνούντων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, υποστηρικτές του και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 48χρονος Λι κρίθηκε ένοχος για απάτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μα Σιαοπένγκ. «Το δικαστήριο

(της πόλης Σουινίνγκ, στην επαρχία Σετσουάν) δεν απάντησε στο ερώτημα που του υποβάλαμε σχετικά με το χρηματικό ύψος της απάτης για την οποία έκανε λόγο», σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Λι είπε στο δικαστήριο ότι προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση, σύμφωνα με ιστότοπο Tianwang, ο οποίος δημοσιεύει ειδήσεις που άπτονται των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων κι επικαλείται την υπεράσπιση.

Ο ποιητής, συγγραφέας και ακτιβιστής είχε συλληφθεί το 2011 και κατηγορήθηκε για «οικονομικά αδικήματα», που δεν διευκρινίστηκαν. Το σε τι αφορά η κατηγορία περί απάτης παραμένει ασαφές.

Προηγουμένως είχε φυλακιστεί για πάνω από 12 χρόνια, αφού εξέτισε δύο ποινές από το 1990 ως το 2005. Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη διότι συμμετείχε στο κίνημα του 1989 και σε άλλα 7 χρόνια κάθειρξη διότι είχε γράψει μια ανοικτή επιστολή με την οποία είχε ταχθεί υπέρ μιας διαδήλωσης εργαζομένων στην Μιανγιάνγκ, σύμφωνα με την οργάνωση PEN International, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη και προωθεί την λογοτεχνική ελευθερία.

Ο Λι είναι στενός φίλος του εξόριστου Λιάο Γιγού, που έχει κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Ο Λιάο είχε φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια διότι είχε γράψει και διανείμει ένα ποίημα με τίτλο Η Μεγάλη Σφαγή με θέμα την καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Ο Λιάο έχει εκφράσει φόβους πως οι κινεζικές αρχές διώκουν τον Λι διότι πιστεύουν πως τον βοήθησε να διαφύγει από την Κίνα και να προσφύγει στην Γερμανία τον Ιούλιο του 2011, περνώντας πεζή στο Βιετνάμ.

Ο Λιάο, ο οποίος έλαβε το Βραβείο Ειρήνης 2012 της Γερμανικής Έκθεσης Βιβλίου τον περασμένο μήνα, διαψεύδει ότι ο Λι τον βοήθησε να αποδράσει.

Η καταστολή των αντιφρονούντων στην Κίνα κλιμακώθηκε στην διάρκεια του 18ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο εξελέγη η νέα ηγεσία της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα