Ιταλία: Έκτακτο σχέδιο παροχής φυσικού αερίου

Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου, που αποφάσισε ο ρωσικός όμιλος Gazprom, οδήγησε εδώ και μέρες την ιταλική κυβέρνηση να υιοθετήσει επείγον σχέδιο, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα με την παροχή θέρμανσης στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ενεργοποιούνται οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιούν καύσιμο ορυκτέλαιο, αλλά και ξεκινούν μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου προς τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται στις σχετικές συμβάσεις, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης στη Ρώμη.

Στην Ιταλία, η μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού

αερίου σε ποσοστό άγγιξε το 30%, τον τελευταίο μήνα.

Λαμβανομένων υπόψη των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, της συνεπαγόμενης αύξησης κατανάλωσης φυσικού αερίου, τέλος των μειωμένων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου, "υιοθετούνται τις τελευταίες ημέρες όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση, να γίνει ορθή διαχείριση των αποθεμάτων αερίου, να συντονιστούν οι εναλλακτικές πηγές παροχής θερμικής ενέργειας, αλλά και να ρυθμιστεί αναλόγως η ιταλική παραγωγή θερμικής ενέργειας".

Ως εναλλακτικοί πάροχοι θερμικής ενέργειας αναφέρονται στην ίδια επίσημη ανακοίνωση η Αλγερία και η περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, που το αεριό της φθάνει στην Ιταλία μέσω της Ελβετίας.

Kι άλλες διακοπές παραδόσεων φυσικού αερίου προς επιχειρήσεις στο βιομηχανικό τομέα μπορεί να μεσολαβήσουν από την Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά της η ιταλική ENI.

Ομως, ήδη από το προσεχές Σαββατοκύριακο προβλέπεται βελτίωση των παραδόσεων αερίου, αναφέρει επίσης.

"Θα μπορούν να καταναλώνονται περίπου 25 εκατομμύρια κυβικοί τόνοι αερίου, ημερησίως", αναφέρει ακόμα η ENI, "που αρκούν για σχεδόν το 10% της συνολικής εποχιακής κατανάλωσης".

Στο πρόβλημα των παραδόσεων αρνητικό ρόλο έχουν και οι μειωμένες παραδόσεις αερίου από την πλευρά της Γαλλίας. "Εποπτεύουμε όλη την κατάσταση", βεβαίωσε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, κ. Κοράδο Πασέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα