«Η Γερμανία αποδέχεται την ευθύνη για τη κρίση»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επέκρινε σήμερα τη Γερμανία επειδή διαμαρτύρεται για το κόστος της διευθέτησης της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η Γερμανία αποδέχεται την ευθύνη επιτέλους.

Σε ομιλία που έχει προετοιμάσει να κάνει στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, ο Βαν Ρομπάι αναφέρει: "Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι Γερμανοί αισθάνονται ότι αναγκάζονται να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη

για την κρίση του χρέους".

"Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ένα τέταρτο (της βοήθειας) προέρχεται από το γερμανικό βαλάντιο και αυτό σημαίνει ότι τα τρία τέταρτα προέρχονται από τα βαλάντια των άλλων χωρών της ευρωζώνης".

Ο Βαν Ρομπάι μίλησε για "το γεγονός ότι η επίλυση της κρίσης παίρνει πολύ χρόνο, περισσότερο απ' ότι αναμενόταν, ας είμαστε ειλικρινείς", αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι "οι Γερμανοί θα ξεπεράσουν την μάλλον επιφυλακτική τους στάση και θα ρίξουν όλο τους το βάρος στην 'περισσότερη Ευρώπη'".

Στην ομιλία του, σε ακροατήριο φοιτητών και καθηγητών, αναφέρει ότι "Κάθε χώρα --και σκέπτομαι ιδιαίτερα την Ελλάδα-- δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τον εαυτό της, αλλά και για τη νομισματική ένωση ως σύνολο".

Ο Βαν Ρομπάι επαίνεσε επίσης την πρόοδο στη διαμόρφωση νέων συνθηκών και την καθιέρωση της άσκησης μεγαλύτερης "πίεσης" στις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής.

"Οι περιπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε στην περίοδο 2003-05, όταν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απορρίπτονταν, δεν θα επαναληφθούν", σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα