Ιστότοπος με έγγραφα που σχετίζονται με KGB

Η Λιθουανία εγκαινίασε την Πέμπτη έναν ιστότοπο διαμέσου του οποίου είναι προσβάσιμα πλέον έγγραφα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της μυστικής αστυνομίας KGB στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια της "σοβιετικής κατοχής" της χώρας, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έως το 1991. "Για πολλά χρόνια, η αλήθεια ήταν κρυμμένη, επειδή ενοχλούσε πολλούς ανθρώπους", αναφέρει ο πρωθυπουργός Άντριους Κουμπίλιους, σε ανακοίνωσή του με αφορμή το άνοιγμα αυτής της ιστοσελίδας www.kgbveikla.lt. 

"Πρόκειται για ένα σημαντικό
βήμα προς τα εμπρός. Είναι σίγουρα καθυστερημένο και περιορισμένο, αλλά είναι όμως ένα βήμα προς τα εμπρός. Το ζήτημα είναι σημαντικό διότι δεν κρύβουμε και δεν θα κρύβουμε πλέον επαίσχυντα πράγματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο χαρακτηριζόμενος ως πατέρας της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, του οποίου η σύζυγος εκτοπίστηκε στη Σιβηρία. 

Προς το παρόν, μόνο 150 έγγραφα των ετών 1960-1991 δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο, ανάμεσα τους και οι βιογραφίες επτά επικεφαλής της KGB της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λιθουανίας.

Η δημοσίευση του αρχειακού υλικού έγινε δυνατή με νόμο που ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου του 2010.

Μια εθνική Επιτροπή επιφορτισμένη να αποκαλύψει τις δραστηριότητες της KGB και τις περιπτώσεις συνεργασίας δημιουργήθηκε στη Λιθουανία το 2000. Από τότε, 1.538 άνθρωποι ομολόγησαν ότι συνεργάστηκαν με την KGB, ενώ η Επιτροπή μπόρεσε να εντοπίσει 60 άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

Η Λιθουανία κήρυξε την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της στις 11 Μαρτίου του 1990, αφού υπήρξε επί 50 χρόνια σοβιετική δημοκρατία, αλλά η ανεξαρτησία της αναγνωρίστηκε de facto μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Μόσχα τον Αύγουστο του 1991.

Σύμφωνα με ιστορικούς, το ένα τρίτο των Λιθουανών ήταν θύματα της καταπίεσης κατά τη σοβιετική κατοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα