Κάλεσμα Ομπάμα σε επενδυτές

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε σήμερα τους επιχειρηματίες να «επιταχύνουν» και να κάνουν προσλήψεις, ασκώντας πιέσεις στις τράπεζες και άλλους οργανισμούς να βοηθήσουν έμπρακτα την οικονομία, η οποία εκτίμησε ότι χρειάζεται «αρκετά χρόνια» για να ανακάμψει πλήρως.Σε δημόσια συνάντηση που διοργάνωσε χθες το CBS News, ο Ομπάμα δήλωσε πως η ισχνή αγορά ακινήτων και η άνοδος στις τιμές των καυσίμων αποτελούν
τα μεγαλύτερα «εμπόδια» για την οικονομία.

«Έχουμε πολλή δουλειά να επιτελέσουμε ακόμη για να πείσουμε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις και επενδύσεις. Θα μας πάρει πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε στο σημείο που πρέπει να βρισκόμαστε», τόνισε ο Ομπάμα στο ακροατήριό του.

Πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες, οι οποίες θέρισαν τους καρπούς από τα έκτακτα μέτρα για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση, έχουν πλέον την ευθύνη να επενδύσουν κεφάλαια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

«Είναι πλέον καιρός να αναλάβουν οι τράπεζες. Οι αμερικανοί φορολογούμενοι συνέβαλαν στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις ευεργετήθηκαν από αυτό και πλέον βγάζουν πολλά χρήματα και πλέον είναι καιρός γι' αυτούς να αρχίσουν να στοιχηματίζουν σε αμερικανούς εργαζομένους και σε αμερικανικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αμερικανικές εταιρείες τον Απρίλιο δημιούργησαν θέσεις εργασίας με τον μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας 5ετίας, γεγονός που υπογραμμίζει την υποφώσκουσα ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας μολονότι ο δείκτης ανεργίας έχει φθάσει στο 9%.

«Οι Αμερικανοί δεν αισθάνονται ακόμη την ανάκαμψη, εν μέρει διότι η ανεργία εξακολουθεί ακόμη να είναι υψηλή», τόνισε και πρόσθεσε «η ανάκαμψη είναι άνιση, ορισμένοι τομείς εξέρχονται από την κρίση καλλίτερα από άλλους».

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναζητεί τρόπους για να επεκταθούν τα προγράμματα βοήθειας υπέρ των δανειοληπτών, ώστε να αντιμετωπίσουν την αποπληρωμή των δόσεων για τα σπίτια τους, που πλέον η αξία τους έχει χάσει μεγάλο τμήμα από την αρχική τιμή τους.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Κογκρέσο ώστε να δούμε εάν γίνεται να προτείνουμε περισσότερα νομοθετήματα ώστε να ενθαρρύνουμε τροποποιήσεις υπέρ μίας επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής. Πασχίζουμε ώστε το πρόγραμμα για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής να περιλάβει περισσότερο κόσμο», δήλωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ο Λευκός Οίκος εξετάζει καθημερινά τις διακυμάνσεις της τιμής των καυσίμων και πρόσθεσε πως εν μέρει η άνοδός τους είναι δικαιολογημένη καθότι η οικονομία έχει βελτιωθεί , δημιουργώντας ζήτηση για ενέργεια.Ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του ευελπιστεί να υπάρξει μία σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων από το καλοκαίρι και καταβάλλει προσπάθειες να πατάξει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία στην τιμολόγηση.

Όσον αφορά την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου για τη διάσωση του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ο Ομπάμα τόνισε πως
Keywords
Τυχαία Θέματα