Ισπανία: Μέτρα για το συνταξιοδοτικό

Τη μείωση του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ισπανίας κατά 25% ετησίως από το 2019 προβλέπει νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που εστάλη στο κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι σε γνώση του.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει το ελάχιστο όριο των προτάσεων που έκανε ομάδα εμπειρογνωμόνων για το συνταξιοδοτικό σύστημα, η οποία συνέστησε ένα εύρος μείωσης του ελλείμματος από 25% έως 33% ετησίως ενώ συνιστούσε

την έναρξη των περικοπών από το 2014 έως το 2019.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι, που αντιμετωπίζει μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του, κατέφυγε για δεύτερη χρονιά στο αποθεματικό ταμείο πρόνοιας για να διατηρήσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας 26% στη χώρα έχει υπονομεύσει την οικονομική κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η Ισπανία κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες συνταξιοδότησης, ώστε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της ΕΕ, η οποία επιτηρεί το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών της και επιχειρεί να επαναφέρει σε υγιή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά της.

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας, χωρίς να συνυπολογισθεί το κόστος διάσωσης των τραπεζών, ανήλθε πέρυσι στο 6,8% του ΑΕΠ της.

Το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που περιλαμβάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα, είχε έλλειμμα 1% του ΑΕΠ πέρυσι ή 10 δις. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στην Ισπανία προθεσμία έως το 2016 για να μειώσει το συνολικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα