Game Over στα πανεπιστήµια!

Κενά και απορίες από την ανακοίνωση των Συγκλήτων


∆εν µπορεί παρά να ανατριχιάζει κάποιος ακούγοντας ότι µπαίνει «λουκέτο» στα δύο πιο ιστορικά και εµβληµατικά ΑΕΙ της χώρας, το Πανεπιστήµιο Αθηνών και το ΕΜΠ. Οι πανεπιστηµιακοί δάσκαλοι είναι συνήθως άνθρωποι χαµηλών τόνων. Τους ενδιαφέρει περισσότερο η καταξίωση στον χώρο τους, παρά η προβολή του έργου τους έξω από αυτόν.

Η ανακοίνωση, λοιπόν,

των Συγκλήτων για το κλείσιµο των πανεπιστηµίων άφησε κενά και απορίες. Η αλήθεια είναι ότι οι αποδοχές των πανεπιστηµιακών είναι από τις χαµηλότερες, στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι, µετά τις δραστικές περικοπές του 17,5%, είναι περίπου ως εξής: 950 ευρώ ο λέκτορας, 1.300 ευρώ ο επίκουρος, 1.500 ο αναπληρωτής, ενώ ο µισθός πρωτοβάθµιου καθηγητή ανέρχεται στο ποσό των 1.800 ευρώ! Αυτές, βέβαια, είναι οι καθαρές συνολικές αποδοχές και όχι οι βασικοί µισθοί.

Παρ’ όλα αυτά, τα πανεπιστήµια δεν κλείνουν λόγω των χαµηλών µισθολογίων των δασκάλων τους. Κλείνουν λόγω της αποµάκρυνσης περίπου του 38% του διοικητικού προσωπικού τους, καθώς εκτιµούν ότι αυτό καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι διοικητικοί υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στην πόρτα της απόλυσης, λόγω λανθασµένων χειρισµών και επιλογών που έκαναν οι πανεπιστηµιακοί καθηγητές τα προηγούµενα χρόνια.

Ισχυρίζονται, λοιπόν, ότι τα προηγούµενα χρόνια, από την εποχή του νόµου Παυλόπουλου, όλοι οι βοηθοί των καθηγητών σε ερευνητικά προγράµµατα προσλαµβάνονταν ως διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ την ίδια στιγµή οι περισσότεροι από αυτούς τελείωναν και τις δικές τους διδακτορικές διατριβές.

Ερχεται, λοιπόν, τώρα ο νόµος που όχι µόνο τους αναγνωρίζει ως υπαλλήλους διοίκησης, αλλά και τους πριµοδοτεί µε µόρια, αφού έχουν το πλεονέκτηµα του µεταπτυχιακού διπλώµατος.

Από την άλλη πλευρά, οι υπάλληλοι που όντως εργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια ως διοικητικοί βρίσκονται σε δυσµενή θέση. Το ερώτηµα είναι, έστω κι αν ο υπουργός Παιδείας ανακαλέσει τις απολύσεις, οι έχοντες διδακτορικά βοηθοί των καθηγητών θα ξεκινήσουν να αρχειοθετούν έγγραφα, να εγγράφουν φοιτητές και να εργάζονται ουσιαστικά ως γραµµατειακή υποστήριξη των σχολών στις οποίες φιλοδοξούν να πάρουν σειρά ως διδάσκοντες;

Keywords
Τυχαία Θέματα