Ιράν: Απορρίφθηκε το αίτημα Σαρκοζί

Το Ιράν απέρριψε χθες τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

"Η φύση των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν είναι ειρηνική, όλες οι δραστηριότητες είναι διαφανείς και σε συνεχή συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής
Δημοκρατίας Ραμίν Μεχμανπαράστ, επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις της Τεχεράνης.

Την Παρασκευή ο Σαρκοζί είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι έχει αποδυθεί σε μια "κούρσα για (να αποκτήσει) μια πυρηνική βόμβα".

Ο Μεχμανπαράστ κατηγόρησε το Σαρκοζί ότι "αναζητεί μια πρόφαση να ασκήσει πιέσεις στο ιρανικό έθνος".

"Φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ακολουθεί ένα δρόμο που εναντιώνεται στην ειρήνη και στην σταθερότητα στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής αλλά αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά", είπε ο Μεχμανπαράστ.

"Το Ιράν, πάντως, δεν επιδιώκει πολιτικές διενέξεις [με τη Γαλλία] αλλά σοβαρές διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην πρόθεση της Τεχεράνης να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, δηλαδή τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και Γερμανία).

Ακόμα ο Μεχμανπαράστ είπε ότι το εμπάργκο πετρελαίου που έχει συμφωνήσει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί "τελείως εσφαλμένη πορεία", που δεν θα επιλύσει την διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα