Κολομβία: Επίθεση ανταρτών

Αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις ραντάρ στην επαρχία Κάουκα, γεγονός που προκάλεσε καθυστερήσεις σε πτήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας των ’Ανδεων και ορισμένες με προορισμό το γειτονικό Ισημερινό και τον Παναμά, όπως ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας χθες.

Οι αντάρτες εκτόξευσαν αυτοσχέδιες ρουκέτες και δοχεία γκαζιού στην εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός ο οποίος φρουρούσε το ραντάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η επίθεση υπογραμμίζει την δυνατότητα των FARC να πλήττουν
τις οικονομικές υποδομές της χώρας ακόμα και μετά από μια δεκαετία σκληρής καταδίωξής τους με τη χρηματοδότηση και τη βοήθεια των ΗΠΑ, στην διάρκεια της οποίας η παράταξη έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της και πολλά ηγετικά της στελέχη σκοτώθηκαν.

Το ραντάρ --με βεληνεκές 300 χλμ.-- παρέχει κάλυψη όχι μόνο για την πολιτική αεροπορία αλλά και για τις επιχειρήσεις με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στη χώρα.

Οι επισκευές στο ραντάρ θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν, δήλωσε ο Σαντιάγο Κάστρο, διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

λύση για να προλάβουμε προβλήματα στην ασφάλεια των πτήσεων είναι να τις μετατοπίσουμε", είπε ο Κάστρο. "Δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν μειώσεις στις πτήσεις, αλλά θα υπάρξουν καθυστερήσεις".

Οι FARC θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ."Όταν μια οργάνωση όπως οι FARC επιτίθενται σε τοποθεσίες και προκαλούν προβλήματα στον άμαχο πληθυσμό αυτό αποτελεί μια ένδειξη της αδυναμίας και της απόγνωσής τους διότι πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό που υποστηρίζει ότι είναι η βάση της", δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Τόσο οι FARC όσο και η κυβέρνηση Σάντος λένε ότι θέλουν ειρήνη. Ο Σάντος όμως λέει ότι οι αντάρτες πρέπει να το αποδείξουν, να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους τους και να σταματήσουν τις επιθέσεις. Οι FARC λένε ότι δεν θα αφοπλιστούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα