Ημερολόγιο γυρισμάτων

Το ημερολόγιο των γυρισμάτων από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», όπως το έγραψε η τότε συνεργάτιδά του Μαργαρίτα Μαντά, γίνεται βιβλίο και υπό τον τίτλο «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός είναι το ταξίδι» κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η
Μαργαρίτα Μαντά, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου είπε:

«Το καλοκαίρι του 1993, μου πρότεινε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος να συνεργασθούμε για πρώτη φορά, στο Βλέμμα του Οδυσσέα. Ήταν μια εμπειρία "χαστούκι" και μου γεννήθηκε η ανάγκη να καταγράφω κάθε μέρα το χρονικό των γυρισμάτων, όπως το εισέπραττα εγώ, με το δικό μου θυμικό. Όταν δύο χρόνια αργότερα από όταν ξεκίνησε η ταινία, την ημέρα των γενεθλίων του, αποφάσισα να του χαρίσω σε τρία χειρόγραφα τετράδια αυτό το προσωπικό μου ημερολόγιο. Και του το έδωσα, λέγοντας του ότι "μάλλον θα μου κόψετε την καλημέρα γιατί συνέχεια
σας βρίζω". Γέλασε, το πήρε και μου είπε "τότε μπορεί να έχει κι ενδιαφέρον". Αργότερα με πήρε γελώντας και μου είπε "είναι καταπληκτικό, είναι η πιο μπρούτα καταγραφή, του πως εγώ κάνω σινεμά και γύρισμα και θέλω να εκδοθεί". Για κάποιους λόγους, αυτό δεν έγινε τότε κι έστω και τώρα πήρα την απόφαση να το βγάλω αυτό το βιβλίο. Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες, χειρόγραφα, από ντεκουπάζ του ίδιου του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, χειρόγραφα από προγράμματα και τα ημερολόγια γυρίσματος που κρατάει το σκριπτ σε κάθε γύρισμα».
Keywords
Τυχαία Θέματα