Εκδήλωση προς τιμήν της Κικής Δημουλά

Στην Κική Δημουλά, «αλχημίστρια του λόγου» , όπως την αποκαλεί η μεταφράστριά της, Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, την οποία επιμελήθηκε και θα συντονίσει ο λογοτέχνης Γιάννης Ευσταθιάδης.

Πρόκειται για μια βραδιά προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας, με αφορμή την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων της, με τίτλο «The Brazen Plagiarist» (Η θρασεία λογοκλόπος) από την Margellos World Republic

of Letters (MWRL) του Yale University Press, σε αγγλική μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της Αμερικανίδας ποιήτριας Ρίκα Λέσερ.

Στην εκδήλωση, η Κική Δημουλά θα μιλήσει για την περιπετειώδη «μετανάστευση» της ποίησής της στην αγγλική γλώσσα - για τις αγωνίες και τις απολαβές της. Θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη (που θα δούμε προσεχώς στην κρατική ΝΕΤ). Ενώ, ποιήματα της Κικής Δημουλά θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου (αγγλικά) και Μαρίνα Ψάλτη (ελληνικά). Θα προβληθούν επίσης πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί και σχόλια του Χρήστου Παπαγεωργίου πάνω σε στίχους της Κικής Δημουλά.

Για τη MWRL, την παγκόσμια Πολιτεία Γραμμάτων του Ντόρη και της Σεσίλ Μαργέλλου (αφιερωμένης στην έκδοση σημαντικών έργων της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα), θα μιλήσουν ο διευθυντής του Yale University Press, Τζον Ντόνατιτς, η Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου και ο Γιάννης Ευσταθιάδης.

Το βιβλίο με τον υπαινικτικό τίτλο The Brazen Plagiarist (Η θρασεία Λογοκλόπος), δανεισμένο από το ομώνυμο ποίημα της τελευταίας συλλογής της ποιήτριας (Τα εύρετρα, 2010), είναι προϊόν τρίχρονης μεταφραστικής δουλειάς, και η έκδοσή του φιλοδοξεί να συμβάλει στην παγκόσμια αναγνώριση και βράβευση του κορυφαίου έργου της Δημουλά.

Το βιβλίο, που στάθηκε αφορμή για την πρόσφατη φιλοξενία της στο πρωτοσέλιδο της International Herald Tribune με ένα εγκωμιαστικό άρθρο τιτλοφορούμενο «Το σκοτεινό όραμα της Ελληνίδας ποιήτριας» και αναδημοσιευμένο στους New York Times, προλογίζεται από την ίδια και συνοδεύεται από μεταφραστικό σημείωμα της Ρίκα Λέσερ, καθώς και από εκτενή εισαγωγή, χρονολόγιο και βιβλιογραφία δια χειρός Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.

Το εξώφυλλο του τόμου κοσμείται από έργο του Βλάση Κανιάρη.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα