Ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Ντόχα

Η συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο στη Ντόχα για το κλίμα με την οποία επεκτείνεται ως το 2020 η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο αποτελεί ένα πρώτο στάδιο, αλλά οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν «πολύ περισσότερα» για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Αν και ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που συνήφθησαν στην Ντόχα, οι οποίες θέτουν τα θεμέλια για «μια πλήρη και δεσμευτική συμφωνία με χρονικό ορίζοντα
το 2015», κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να εντείνουν τη δράση τους προκειμένου όπως είπε, η άνοδος της θερμοκρασίας να μπορέσει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα για το κλίμα κατέληξε σε συμφωνία για την επέκταση της ισχύος ως το τέλος του 2020 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, του μόνου νομικά δεσμευτικού συμφώνου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η ισχύς του Πρωτοκόλλου αυτού έληγε στις 31 Δεκεμβρίου φέτος.

Η δεύτερη αυτή περίοδος δέσμευσης αφορά την ΕΕ, την Κροατία και την Ισλανδία, όπως και οκτώ ακόμη βιομηχανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Ελβετία, στις οποίες αναλογεί το 15% παγκοσμίως των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Καθεμία από αυτές τις χώρες θα «επανεξετάσει» τους στόχους της σε αριθμούς για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη «το αργότερο το 2014».

Το χαμηλό αυτό ποσοστό (το 15% των παγκόσμιων εκπομπών) που αφορά η δεύτερη αυτή περίοδος δέσμευσης οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι από τους αρχικούς υποστηρικτές του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς αποσύρθηκαν, λέγοντας ότι έχει έρθει ώρα οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν και αυτές στις προσπάθειες που γίνονται και να καθορίσουν στόχους για τον περιορισμό των δικών τους εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στη συμφωνία της Ντόχα επαναλαμβάνεται εξάλλου η προσδοκία να υιοθετηθεί «ένα πρωτόκολλο, ένα άλλο νομικό εργαλείο ή μια συμφωνία που θα έχει νομική ισχύ» στη διάσκεψη του ΟΗΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί το 2015 ώστε η νέα αυτή συμφωνία να τεθεί σε ισχύ το 2020. Επίσης υπενθυμίζεται ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου.

Σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα αυτή συμφωνία θα αφορά όχι μόνον τις βιομηχανικές χώρες, αλλά όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων οικονομιών και των ΗΠΑ.

Ένα κείμενο που θα χρησιμεύσει ως βάση για τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει συνταχθεί «πριν από το Μάιο του 2015», σύμφωνα με τους μετέχοντες στην διάσκεψη της Ντόχα, οι οποίοι επεσήμαναν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι «δέχθηκαν θετικά» την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει σύνοδο όλων των ηγετών του κόσμου το 2014 πάνω στο ζήτημα αυτό.

Πηγ
Keywords
Τυχαία Θέματα