Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης

Το θέμα του εμφυλίου στη Συρία συζήτησαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.Όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, εξετάζει τρόπους άσκησης νέων πιέσεων προς την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Άσαντ, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε βοήθεια στην Ιορδανία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Σάνιλαντς, μια ιδιωτική κατοικία στο Ράντσο Μίρατζ, κοντά στο Παλμ Σπρίγκς. Η Ουάσιγκτον και το Αμμάν είναι στενοί σύμμαχοι και έχουν συνεργαστεί για την βοήθεια των σύρων προσφύγων, 600.000 εκ των οποίων υπολογίζεται ότι διαβιούν στην Ιορδανία.

Ο πρόεδρος

Ομπάμα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν αναμένει τερματισμό της σύγκρουσης σύντομα. «Θα γίνουν κάποια ενδιάμεσα βήματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε ασκώντας περισσότερη πίεση στο καθεστώς του Άσαντ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να προωθήσουμε μια διπλωματική λύση», τόνισε, χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι αυτά τα βήματα που εξετάζει.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρέχει στην Ιορδανία υποστήριξη ύψους ενός δισ. δολαρίων, υπό τη μορφή δανειακών εγγυήσεων και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανανεώσει μία πενταετή συμφωνία βοηθείας. Με βάση αυτή τη συμφωνία το Αμμάν λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 660 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα