Προ των πυλών νέας κυβέρνησης η Ιταλία

Στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είναι στραμμένα αύριο Σάββατο τα πολιτικά βλέμματα της Ευρώπης, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές επαφές του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στον απόηχο της παραίτησης του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.Επικρατέστερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία είναι ο 39χρονος γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ουσιαστικά οδήγησε τον κ. Λέτα σε παραίτηση όταν την Πέμπτη απέσυρε τη στήριξή του για την κυβέρνηση συνεργασίας,

διαμηνύοντας πως χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, χωρίς όμως προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Η περίπτωση Ρέντσι είναι ωστόσο ιδιαίτερη, καθώς ο 39χρονος ηγέτης της κεντροαριστεράς, που έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «εξαιρετικά φιλόδοξο», δεν έχει εκλεγεί ποτέ στη Βουλή, με την πολιτική του εμπειρία να περιορίζεται στην αυτοδιοίκηση της Φλωρεντίας, όπου υπηρετεί ως δήμαρχος.

Εάν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο κ. Ρέντσι θα γίνει ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, μετά τους Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα, και παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί ένας εντυπωσιακός πολιτικός «πολεμιστής», τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία ίσως αποδειχθούν πέρα από την εμπειρία του.

Την ίδια στιγμή βεβαίως, αβέβαιο παραμένει αν θα είναι έστω εφικτή μία κυβέρνηση Ρέντσι, δεδομένου ότι η κεντροδεξιά υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο έχει διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξει πολύ αριστερές πολιτικές, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα