Η συγγνώμη του Μανουέλ Βαλς

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είπε σήμερα ότι «λυπάται» για τις χθεσινές του δηλώσεις με τις οποίες επέρριψε στη συντηρητική αντιπολίτευση την ευθύνη για την «επάνοδο της τρομοκρατίας» στη Γαλλία.
Οι δηλώσεις του Βαλς κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας ερωταπαντήσεων στη γαλλική Εθνοσυνέλευση προκάλεσαν τόσο σάλο που ο πρόεδρος του σώματος αναγκάστηκε να διακόψει την διαδικασία ενώ οι υπάλληλοι της βουλής χρειάστηκε να συγκρατήσουν
έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης που είχε αρχίσει να πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις τον υπουργό.

Ερωτηθείς χθες το απόγευμα από έναν βουλευτή της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) τι έχει να πει για τα στοιχεία περί κλιμάκωσης της εγκληματικότητας, ο Βαλς αντέδρασε εξαπολύοντας σφοδρά φραστικά πυρά εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, κατηγορώντας την για την «επιστροφή της τρομοκρατίας στη χώρα αυτή», καθώς και άλλα σφάλματα και παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας. «Η αποτυχία είναι δική σας», είπε, επιρρίπτοντας επίσης την ευθύνη στην αντιπολίτευση για την μείωση του αριθμού των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας της Γαλλίας.

«Λυπούμαι για αυτά τα σχόλια», είπε σήμερα ο Βαλς, που θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, σε δηλώσεις του προς το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RMC/BFM, προσθέτοντας πως «όχι, η δεξιά δεν είναι υπεύθυνη» για την αναζωπύρωση του κινδύνου της τρομοκρατίας στη γαλλική επικράτεια.

Η Γαλλία υπέστη τη χειρότερη σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών τον Μάρτιο, όταν ένας νεαρός ισλαμιστής εξτρεμιστής, ο Μοχάμεντ Μεράχ, είχε δολοφονήσει επτά ανθρώπους στην Τουλούζη πριν βρει και ο ίδιος το θάνατο από τα πυρά αστυνομικών που έκαναν έφοδο σε ένα διαμέρισμα.

Μια έκθεση που είχε δοθεί στην δημοσιότητα τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν υποβαθμίσει τον δυνητικό κίνδυνο από την δράση του Μεράχ.

Τις δηλώσεις του Βαλς —που ως χθες φερόταν να είναι ένας πιθανός αντικαταστάτης του Ζαν-Μαρκ Ερό στη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση ανασχηματισμού— αποδοκίμασε, λίγη ώρα αφού έγιναν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την διάρκεια της πρώτης μεγάλης συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Εάν μπορώ να δώσω μια συμβουλή στους μεν και στους δε, σε αυτούς που είναι σήμερα στην κυβέρνηση (όσο και) σε εκείνους που βρίσκονται στην αντιπολίτευση: ας μην χάνουμε το χρόνο μας, ας μην διχαζόμαστε, ας μην εμπλεκόμαστε σε πολεμικές, ας μην ψάχνουμε να χρησιμοποιήσουμε την όποια φράση για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πολύ σοβαρό», είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, ενώ οι κάμερες στρέφονταν στο πρόσωπο του Βαλς, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου.

Στελέχη του UMP απαίτησαν εμφατικά την άμεση παραίτηση του Βαλς. Πάντως, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν χαρακτήρισε το επεισόδιο «λήξαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα