Η πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ρηξικέλευθες προτάσεις για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, περιλαμβάνει το κείμενο των βουλευτών της ΝΔ, που θα μετάσχουν στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και έθεσαν προς έγκριση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η επαναφορά των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1975, με εξαίρεση τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής
για δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα.

Επίσης, η δυνατότητα του Προέδρου, να προκηρύσσει δημοψήφισμα, αλλά και να απευθύνει διάγγελμα χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού. Σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη για πλήρη αποσύνδεση της Βουλής από τη διαδικασία δίωξης Υπουργών, με την κατάργηση των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, καθώς και η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας η οποία θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που κάποιος τη ζητήσει, προκειμένου να αποδείξει ότι η δίωξή του είναι πολιτική.

Παράλληλα, προτείνεται η μείωση των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200, ενώ τέλος προβλέπεται η ίδρυση πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, που πάντως θα λειτουργούν με όρους εποπτείας που ισχύουν και για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Keywords
Τυχαία Θέματα