Έπεσε στην 13η θέση των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη η Ελλάδα

Οι τιμές που πληρώνουν για τη βενζίνη οι Έλληνες καταναλωτές μειώθηκαν κατά 20% τους τελευταίους 6 μήνες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετακινηθεί στην 13 θέση – οκτώ θέσεις χαμηλότερα – στην κατάταξη 61 χωρών από το πρακτορείο Bloomberg με βάση τη μέση τιμή πώλησης της βενζίνης.

Η μέση τιμή για ένα γαλόνι (σ.σ.: αντιστοιχεί σε 3,79 λίτρα) βενζίνης στην Ελλάδα

ανέρχεται σε 7,06 δολάρια (σ.σ.: περίπου 1,50 ευρώ ανά λίτρο), σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Στην «ακριβότερη» θέση της κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία, όπου ένα γαλόνι κοστίζει 9,26 δολάρια, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η Τουρκία με μέση τιμή 8,44 δολάρια και η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από το Χονγκ Κονγκ (8,12 δολάρια), την Ιταλία (8,11 δολάρια) και την Ολλανδία (8,07 δολάρια).

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η πετρελαιοπαραγωγός Βενεζουέλα, όπου η βενζίνη πωλείται μόλις 0,04 δολάρια το γαλόνι.

Πολύ χαμηλές είναι οι τιμές πώλησης και στη Σαουδική Αραβία (μέση τιμή 0,45 δολάρια), το Κουβέιτ (0,79 δολάρια), την Αίγυπτο (1,38 δολάρια) και το Ιράν (1,42 δολάρια).

Στην κατάταξη των χωρών, επίσης από το Bloomberg, με βάση το κόστος για την αγορά ενός γαλονιού βενζίνης ως ποσοστού του μέσου ημερομισθίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26 θέση μεταξύ των 61 χωρών.

Η μείωση του κόστους της βενζίνης στην Ελλάδα έρχεται καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει μια σημαντική πτώση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, λόγω υπερπροσφοράς και ταυτόχρονης μείωσης της ζήτησης.

Καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε η πτώση της τιμής του πετρελαίου δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά σε καθαρή βάση, είναι καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα