Απεργιακός πυρετός στα σχολεία

Σήμερα αποφασίζουν οι δάσκαλοι για κινητοποιήσεις, ενόψει και των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών που ξεκινούν από Δευτέρα οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Απεργία για τις 17 και 18 του μήνα εξήγγειλαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», καθώς αυτό έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη δεκάτη Μαρτίου όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Κύκλοι του Υπουργείου

Παιδείας σημείωναν ότι με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του Προεδρικού Διαταγματος, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασχοληθεί μόνο με την τυπική λήξη της προθεσμίας και δεν είχε μπει στην ουσία του θέματος..

Ταυτόχρονα, αναστέλλεται προσωρινά με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η διαθεσιμότητα για δύο εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι, το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, με αποφάσεις διαφόρων Πολιτικών Πρωτοδικείων της χώρας, μέσω της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων.

Τη διαβεβαίωση, εν τω μεταξύ, ότι το ολοήμερο σχολείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, δίνουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας στις αιτιάσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ότι με την ενίσχυση της πρωινής βάρδιας στα δημοτικά και νηπιαγωγεία απαξιώνεται ο θεσμός.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση της απεργίας ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα που την ωθούν σε κινητοποιήσεις.

«Με αυτή την πολιτική που ασκείται στην Παιδεία, υποτιμούνται οι βασικές αρχές της εκπαίδευσης οι οποίες υποκαθίστανται από τις προτεραιότητες της αγοράς εργασίας», τόνισε στον Αθήνα 984 και στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης και Οικονομίας της Εκπαίδευσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα