Wall Street: Συνεχίστηκε το ράλι των μετοχών κόντρα στις πιέσεις της Apple

Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν στο ταμπλό της Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να διευρύνει τα κέρδη του για έβδομη συνεχή ημέρα συναλλαγών, καθώς ο περιορισμός της νευρικότητας για τη συριακή κρίση αντιστάθμισε την αρνητική επίδραση της Apple.

Η απόφαση του προέδρου Barack Obama να καθυστερήσει τη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας άμβλυνε τις ανησυχίες, ωστόσο παραμένει ένα θέμα

που κρατά τους επενδυτές σε "αναμμένα κάρβουνα". "Αν κάτι ήταν να πάει στραβά, η προσοχή μας θα στρεφόταν και πάλι στη Συρία", λέει ο Peter Cardillo, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Rockwell Global Capital.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 135,50 μονάδες (0,89%) κλείνοντας στις 15.326,60 μονάδες. Είναι η τρίτη συνεχής ημέρα που σημειώνει τριψήφια άνοδο. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 4,00 μονάδων (-0,11%) και έκλεισε στις 3.725,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,10 μονάδων (0,31%) κλείνοντας στις 1.689,10 μονάδες, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις 15 Ιουλίου.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό, ενώ 1 παρέμεινε αμετάβλητη. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η IBM κλείνοντας στα 190,32 δολάρια με άνοδο 3,72 δολ. ή σε ποσοστό 1,99%. Ακολούθησαν η Walt Disney με κέρδη 1,53% και κλείσιμο στα 63,79 δολάρια και η Alcoa στα 8,19 δολάρια με άνοδο 1,61%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-0,95%), η Intel (-0,83%) και η Hewlett-Packard (-0,22%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο ταμπλό η μετοχή της Apple υποχώρησε 5,4%, κλείνοντας στα 467,71 δολάρια, μετά από μια σειρά υποβαθμίσεων από αναλυτές. Η εταιρεία παρουσίασε χθες δύο νέα μοντέλα του iPhone -το 5C και το 5S-, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανησυχίες πως το φθηνότερο μοντέλο παραείναι ακριβό για ιεκδικήσει αξιόλογο μερίδιο αγοράς στις αναπτυσσόμενες αγορές. Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, της Credit Suisse και της UBS υποβάθμισαν τη μετοχή της Apple σε "neutral" εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την πολιτική τιμολόγησης του τεχνολογικού κολοσσού.

Η "οπισθοχώρηση" της Apple επηρέασε τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο. Εξαίρεση αποτέλεσε το Facebook που είδε σήμερα τη μετοχή του να πετυχαίνει ιστορικό υψηλό στα 45,09 δολάρια. Ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οριακά χαμηλότερα, στα 45,04 δολάρια με άνοδο 3,3%.

Έξω από τον κόσμο των επιχειρήσεων, η προσοχή παρέμεινε στραμμένη στη Συρία. Στο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος, ο Obama είπε πως ζήτησε από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας ενώ στηρίζει τη ρωσική πρόταση για διπλωματική λύση στην υπόθεση χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Στο μεταξύ πλησιάζουμε ολοένα περισσότερο στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα, με μία ανακοίνωση επιβράδυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η τράπεζα να θεωρείται πιθανή.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Ιούλιο τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 500 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, έχοντας μειωθεί κατά 0,2% το Ιούνιο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στα αποθέματα κατά 0,3%. Τέλος, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% στα 426,1 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα