Η Μ. Κοππά στον ΑΘΗΝΑ984

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, Μαριλένα Κοππά, μίλησε στις 24/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εκδήλωση στο αμφιθέατρο του «ΑΘΗΝΑ 9.84» με θέμα την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο:

«Αυτή η εκδήλωση προέκυψε από μια ανάγκη να συζητήσουμε μεταξύ των χωρών του Νότου. Αυτό που διαπιστώσαμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ότι είχαμε πολλές εθνικές κρίσεις και καθένας ζούσε τη δυστυχία του και τη μοναξιά του με έναν

τελείως ξεχωριστό τρόπο. Στην αρχή κανείς δεν ήθελε να ταυτιστεί με την Ελλάδα, συνάδελφοι από την Ισπανία και την Πορτογαλία έφευγαν από το χώρο συνεδριάσεων, μέχρι που και αυτοί πάτησαν στα δικά μας βήματα και αντιμετώπισαν τα δικά μας προβλήματα. Τώρα πια μετά από τόσο καιρό έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλές εθνικές κρίσεις, υπάρχει μια ευρωπαϊκή κρίση του Νότου, με κοινά χαρακτηριστικά».

Και πρόσθεσε: «Ακόμα και τώρα υπάρχουν αντιστάσεις, με την έννοια ότι πολλοί ακόμη δεν θέλουν να ταυτιστούν ή να μπουν στο ίδιο κάδρο με την Ελλάδα. Μπορεί εμείς να ήμασταν ο πιο αδύναμος κρίκος, να είχαμε τις μεγαλύτερες παθογένειες, τα αίτια όμως της κρίσης είναι κοινά. Οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές του Νότου λοιπόν ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία που πήρε πρώτα τη μορφή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας "The South in Top", σαν μπλογκ. Εκεί καταθέσαμε κάποιες σκέψεις, ιδέες, ανταλλάξαμε εμπειρίες και βιώματα από την κρίση και ελπίζουμε μέσα από αυτό να μπουν και να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Στάδιο λοιπόν αυτής της διαδικασίας του διαλόγου του Νότου είναι η εκδήλωση που γίνεται αύριο...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Πιστεύουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη μια συντηρητική αφήγηση της κρίσης. Για τα εργατικά μυρμήγκια του Βορρά, για τους τεμπέληδες του Νότου, χωρίς να μιλάμε για τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Και πρώτο θύμα δεν είναι μόνο οι λαοί των χωρών, που βρίσκονται σε προγράμματα, αλλά είναι ουσιαστικά αυτό που λέμε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που ήταν η μεγάλη επιτυχία, η μεγάλη κατάκτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο βλέπουμε να ξεφτίζει σιγά σιγά και τελικά αναρωτιόμαστε αν ακόμα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνική Ευρώπη, που ήταν το καμάρι και το υπόδειγμα για όλον τον κόσμο ή αν πρέπει να μιλήσουμε για κάτι άλλο. Χρειαζόμαστε λοιπόν μέσα από αυτόν τον διάλογο, να φτιάξουμε μια νέα ιστορία, μια νέα αφήγηση που θα εμπνεύσει τους λαούς της Ευρώπης, τους λαούς του Νότου, θα τους δώσει προοπτική -κυρίως στη νέα γενιά- και θα μπορέσει να δείξει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχουν εναλλακτικές που πρέπει να τις βρούμε, να τις σκεφτούμε και μόνο από το διάλογο μπορούμε να βρούμε αυτό που πραγματικά θα δώσει θετικές λύσεις στο μέλλον».

* Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον:

«Η Βρετανία έτσι κι αλλιώς είναι η χώρα που έχει τα περισσότερα opt-out, δηλαδή έχει επιλέξει να μη συμμετέχει σε πολλές κοινές πολιτικές, όπως στη Συνθήκη του Σένγκεν, για παράδειγμα, τον κοινό χώρο ασφάλειας ή στο ευρώ. Δηλαδή, ήδη η Μεγάλη Βρετανία είναι η πιο αποστασιοποιημένη χώρα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Ευρώπη γίνεται θύμα της προεκλογικής εκστρατείας στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι ένα όπλο που λόγω της κρίσης έχει μεγεθυνθεί, ισχύει η άποψη ότι "εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τους υπό κατάρρευση υπόλοιπους Ευρωπαίους", η οποία θα χρησιμοποιηθεί σκληρά σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας φυσικά κακό στη συζήτηση για περισσότερη Ευρώπη, για μια διαφορετική Ευρώπη. Είναι ένας απίστευτος λαϊκισμός, αλλά η συζήτηση είναι πάρα πολύ παλιά και τα σημάδια ήταν εκεί από τις ημέρες της εκλογής του κ. Κάμερον... Δεν χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που λειτουργεί σαν τιμωρός ή επιβάλλει απλώς ποινές δεξιά και αριστερά».

* Για ενδεχόμενη περιχαράκωση της Ευρώπης από τη στάση της Μ. Βρετανίας:

«Εκτιμώ ότι μόνο περισσότερη Ευρώπη μπορεί να είναι λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε Ευρώπη. Αυτό που ονομάζουμε Ευρώπη έχει ένα ιδεολογικό πρόσημο. Είναι συντηρητική, προοδευτική, οπισθοδρομική ή κοιτάζει μπροστά. Είναι κοινωνική ή δεν είναι. Η Ευρώπη της κας Μέρκελ ή η Ευρώπη των τραπεζιτών -για να χρησιμοποιήσω της ορολογία της αριστεράς-, δεν είναι η Ευρώπη των λαών και των πολιτών. Άρα, πρέπει να μιλήσουμε για μια προοδευτική Ευρώπη με χαρακτηριστικά στα οποία μπορούμε να φτιάξουμε μια πλειοψηφία που συμφωνεί στο ό,τι έχει και γι' αυτήν την Ευρώπη να αγωνιστούμε και να παλέψουμε».

Δημοσιογράφος: Η φρασεολογία της αριστεράς που δανειστήκατε, επαναφέρει τη συζήτηση στις αρχές του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να ξανανοίξει αυτή η συζήτηση; Και το λέω με δεδομένο ότι αντιλαμβάνομαι ότι το κλίμα προφανώς στην Ευρώπη θα έχει επιβαρυνθεί μετά τη διάθεση, για μια ακόμη φορά, αποστασιοποίησης που διαφαίνεται από το ΔΝΤ ή την ομολογία "κάναμε λάθος" στη συνταγή λιτότητας...

Μ. Κοππά: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το γεγονός ότι οι προγνώσεις του ΔΝΤ κυρίως έπεφταν συνέχεια έξω είναι μια πραγματικότητα επίσης. Το γεγονός ότι η συνταγή που μας προτάθηκε είναι δηλητηριώδης επίσης είναι μια πραγματικότητα. Δυστυχώς, μακάρι να είχαμε μια εναλλακτική να επιλέξουμε. Ακολουθήσαμε λοιπόν αυτή τη συνταγή, ήπιαμε το πικρό ποτήρι, ελπίζοντας στη δημιουργία συμμαχιών, στη δημιουργία εναλλακτικών μέσα από την πρόοδο, μέσα από το προχώρημα των εσωτερικών διαδικασιών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το οποίο είναι λυπηρό, είναι αυτό που ονομάζουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, η κα Μέρκελ ή η πλειοψηφία αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια Ευρώπη αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που σημαίνει αυστηρότητα στους ελέγχους του προϋπολογισμού, στους υπουργούς Οικονομικών, είναι αυτό που χαρακτηρίζει το δικό τους όραμα. Δεν είναι το όραμα όμως της Αριστεράς, δεν είναι το όραμα του προοδευτικού χώρου, δεν είναι το όραμα της Σοσιαλδημοκρατίας... Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές που πρέπει να βρούμε, να τις διατυπώσουμε και πρέπει να τις κάνουμε να ακουστούν. Αυτό είναι το στοίχημα και αν θέλετε και η ευθύνη όσων είμαστε μέσα στον δημόσιο χώρο αυτά τα χρόνια. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να δώσουμε την ελπίδα, που έχει χάσει ο ελληνικός λαός και οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα