Η ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση οδηγεί σε γενικευμένη ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή

Του Χρήστου Καπούτση

Περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, που θα εκδηλωθεί, είτε με χερσαία επίθεση του Ισραηλινού Στρατού και εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, είτε με πύκνωση των πυραυλικών επιθέσεων των Παλαιστινίων στοΤελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, πιθανότατα , θα είναι η αφετηρία δραματικών εξελίξεων. 

Σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις σηματοδοτεί η νέα ανάφλεξη του

Παλαιστινιακού. Εφόσον μάλιστα το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία επίθεση, με άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και ειδικές Δυνάμεις του πεζικού, εναντίον των αποκλεισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, τότε, πιθανόν, να βρισκόμαστε στην αφετηρία γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Καθοριστικός παράγοντας της νέας ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι η Αίγυπτος. Και αυτό διότι, σε προηγούμενες επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστίνιων, όπως το 2004 και το 2008, η Αίγυπτος του ανατραπέντος Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τηρούσε ουδέτερη στάση, κυρίως λόγω των φιλικών σχέσεων της Αιγύπτου με τις  ΗΠΑ, στενής συμμάχου του Ισραήλ.

Τώρα όμως,  την εξουσία στην Αίγυπτο έχουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» μια σουνιτική ισλαμική πολιτικό-κοινωνική οργάνωση, που διάκειται φιλικά προς τη, σουνιτική κατά βάση, Χαμάς, την πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση, που διαφεντεύει την τύχη των αποκλεισμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ήδη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, κατήγγειλε τις ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ως «κατάφωρη επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας» και πρόσθεσε ότι το Κάιρο «δεν θα εγκαταλείψει τη Γάζα». Η «Μουσουλμανική Αδελφότητα», εκ της οποίας προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, πιεζόμενη και από τους Σαλαφιστές, υποστηρίζει  την διακοπή  των διπλωματικών σχέσεων της Αιγύπτου με το Ισραήλ.

Το μήνυμα της Αιγύπτου προς το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και για τις γενικότερες  εξελίξεις στην περιοχή καθότι η Αίγυπτος είναι  η μεγαλύτερη αραβική χώρα και ισχυρή στρατιωτική δύναμη και είναι σαφές, ότι υιοθετεί μία νέα διαφορετική από το παρελθόν πολιτική έναντι των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Ο νέος αιματηρός γύρος της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης ξεκίνησε με τη δολοφονία του ηγέτη του Στρατού της Χαμάς στη Γάζα, Αχμέντ Τζαμπάρι και πιθανότατα, να εξελιχθεί σε ολομέτωπη σύρραξη και σε εισβολή του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς , μετά την  ενδοπαλαιστινιακή  σύγκρουση  που περιόρισε την εξουσία του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής   Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα και τη Δυτική Όχθη.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ σφυροκοπούν τη Γάζα στοχεύοντας θέσεις της Χαμάς και έχουν πλήξει αρκετούς  στόχους. Οι μαχητές της Χαμάς από την πλευρά τους έχουν εκτοξεύσει  περισσότερες από 500 ρουκέτες «ΚΑΣαΜ»  και ρουκέτες τύπου Fajr 5 στο Ισραήλ. Έχει ενεργοποιηθεί το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο λεγόμενος «Σιδερένιος Θόλος» και έχει
Keywords
Τυχαία Θέματα