Η Ε. Πορτάλιου στον ΑΘΗΝΑ

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Ανοιχτή Πόλη'' και καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών, Ελένη Πορτάλιου, μίλησε στις 4/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων.

Για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε
μία πρόταση -απέναντι στην οποία δεν θα ήθελα να κάνω ούτε θετικά ούτε αρνητικά σχόλια-, εάν δεν δούμε τη ρίζα του προβλήματος και αν δεν ορίσουμε τι είναι πρόβλημα στο ιστορικό κέντρο, σήμερα. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, να έρθω σε αντιπαράθεση, όχι γιατί δεν είναι αναγκαίο να διασταυρώνει κανείς τα όπλα της επιστήμης και της κριτικής, όμως νομίζω πως υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα, ώστε και προτάσεις επανακατοίκησης, που αφορούν κοινωνικές κατηγορίες που δεν είναι σήμερα στο κέντρο, να έχουν κάποια ουσία...
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Δήμο Αθηναίων, που τη ζούμε από πολύ κοντά, είναι τραγική και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας είναι η φτώχεια... Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια τεράστια πίεση. Πώς θα λυθεί αυτή η πίεση; Με το να δώσουμε κίνητρα επισκευής π.χ. των σπιτιών στο κέντρο; Αυτό για να γίνει -επισκευή και επανακατοίκηση-, εάν δεν λυθεί το κοινωνικό πρόβλημα, σημαίνει ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα τρομακτική καταστολή για την εκδίωξη των ''απόβλητων'' -σε εισαγωγικά- συμπολιτών μας, των σκουπιδιών που από αυτά πρέπει να καθαριστεί η πόλη. Θα πω μία μόνο πρόταση: 350 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της μετακίνησης της αφετηρίας του Μετρό. Με 350 εκατομμύρια ευρώ, θα είχαμε λύσει όλα τα κοινωνικά και πολεοδομικά προβλήματα του Δήμου της Αθήνας. Έχω αντιπρόταση, δηλαδή».



«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα