Ο Α. Κολλάς στον ΑΘΗΝΑ984

O εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Κολλάς, μίλησε στις 4/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.


Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών δεν είναι θέμα μνημονίου. Εμείς δεν το βλέπουμε οικονομικά, το βλέπουμε ότι κάποιος εργαζόμενος, ανεξαρτήτου ειδικότητας ή χώρου που εργάζεται, πρέπει να μετρηθεί, να αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες η επιβάρυνση στην υγεία του και αν αυτός δεν μπορεί -παρόλα τα μέτρα
πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για την υγεία και ασφάλεια- να έχει μεγάλο χρόνο ζωής, τον βγάζει ικανό εσύ...
Χρειάζεται έναν εξορθολογισμό αυτή η λίστα, γιατί έχουν καταργηθεί και επαγγέλματα, έχουν αναδειχθεί νέα επαγγέλματα. Έχουμε, για παράδειγμα, εργαζόμενους που δουλεύουν στις υπόγειες στοές ή στο χώρο της χημικής βιομηχανίας ή στα πλαστικά, που δεν έχει πάει ποτέ κανείς να τους μετρήσει. Το δυστύχημα είναι, ότι πάνε να κόψουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά και θα την πληρώσουμε στο χώρο της υγείας -όσον αφορά την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων-, γιατί δεν έχουμε καταγεγραμμένες επαγγελματικές ασθένειες. Θα το πληρώσουμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο τέλος την πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας. Κάθε χρόνο, γύρω στο 20% βγαίνουν από τις αναπηρικές συντάξεις του ΙΚΑ, από εργατικά συμβάντα...».

Και πρόσθεσε: «Να προσεγγίσουμε κάποια πράγματα χωρίς βιασύνη και όχι επενδύοντας αυστηρά και μόνο σε λογιστικά νούμερα. Ότι αν κόψουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, θα ισορροπήσουμε τα πράγματα. Αυτά είναι αστεία...».

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Είμαστε εναντίον τού να παίρνει κάποιος ένα επίδομα για να πεθαίνει, που λέγεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αυτά τα επιδόματα χορηγούνταν παλιά, προκειμένου να καλύψουν κάποιες αυξήσεις...
Αυτό το επίδομα πρέπει να καταργηθεί κατά τη γνώμη μου, να συγχωνευθεί στους μισθούς και να αρχίσουν να παίρνονται μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος και όχι σε ένα επίδομα 2% παραπάνω, κάθε φορά, προκειμένου να το παίρνεις και να σιωπάς...».




«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα