Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε στις 19/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Από τον Ιούνιο του 2013, που αναλάβαμε το υπουργείο, βρισκόμαστε αυτή την στιγμή έχοντας εκπληρώσει τον στόχο της κινητικότητας των 25.000 και έχοντας περίπου στα μισά τις αποχωρήσεις, με πάρα πολλές δυσκολίες».

Δημοσιογράφος: Εκκρεμούν περίπου 4.500 απολύσεις έως το τέλος του 2014;

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Εκκρεμούν περίπου 6.000 απολύσεις. Θέλω όμως να σας πω ότι, ακριβώς επειδή η τρόικα

υπέστη τη δική μας πίεση, η οποία ήταν διπλή -από την μια εφαρμόζαμε τα συμφωνηθέντα με κάποιες αδυναμίες, αλλά και με αρκετή επιτυχία και επειδή πιέσαμε ασφυκτικά την τρόικα για να καταλάβουν οι πιστωτές και εταίροι μας ότι με αριθμητικούς στόχους απολύσεων, όπου ο πέλεκυς της απόλυσης και της διαθεσιμότητας είναι πάνω στα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων-, δεν μπορούν να γίνουν πραγματικές ποιοτικές αλλαγές, όπως αυτές που ήδη δρομολογούμε...».

Δημοσιογράφος: Γιατί ήταν μόνο ποσοτικό το κριτήριο...

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Βεβαίως πρώτον και δεύτερον διότι όλοι οι άνθρωποι διακατέχονται από τον φόβο και γίνεται και πολιτική εκμετάλλευση του φόβου αυτού, ότι οτιδήποτε γίνεται αξιολόγηση λέγεται αυτό, νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων λέγεται αυτό, επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο λέγεται αυτό- ότι όλα γίνονται για να απολύσουμε κόσμο, να βάλουμε σε κινητικότητα. Και πετύχαμε να αποσυνδέσουμε από 1-1-2015 και από τώρα που μιλάμε -γιατί η κινητικότητα έχει ολοκληρωθεί με την παλιά μορφή- την κινητικότητα από τις απολύσεις και από την διαθεσιμότητα και άρα να μετακινούνται πλέον υπάλληλοι μ' ένα διαφανές σύστημα, το οποίο θα μας απαλλάξει και από την γραφειοκρατία των αποσπάσεων μετατάξεων και πετύχαμε να μην έχουμε αριθμητικό στόχο απολύσεων για το 2015 πια. Αυτό όμως που πρέπει να ολοκληρώσουμε, δυστυχώς αλλά πρέπει με ευθύνη, είναι το υπόλοιπο των περίπου 6.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο έως το τέλος του 2014».

* Για το αν θα προσμετρηθούν οι προσωρινές διαταγές στην δεξαμενή των απολύσεων:

«Είχαμε ήδη πιέσει τους εταίρους και δανειστές μας, την τρόικα δηλαδή στην τελευταία διαπραγμάτευση προς αυτήν την κατεύθυνση, η εκτίμηση που κάνω είναι ότι αυτό θα γίνει δεκτό από την τρόικα γιατί θα δουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αυτή την φορά ούτε σούρει τα πόδια της, ούτε διγλωσσία, όσον αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Δημοσιογράφος: Άρα κατεβάζει τον πήχη γύρω στις 4.000 ;

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Ναι. Πιστεύω σε μια διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα η αξιοπιστία και των δύο εταίρων-γιατί έχει κάνει λάθη και η τρόικα πολλές φορές- σχετίζεται με το πόσο υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ τους και μια τήρηση των συμφωνηθέντων. Άρα, λοιπόν, εγώ θέλω να τονίσω ότι εφόσον προχωρούμε στο πρόγραμμα κανονικά, εγώ θέλω να πιστέψω ότι η τρόικα θα δεχθεί τις προσωρινές διαταγές».

* Για του διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ:

«Είναι αυτή την στιγμή στον αέρα μια προκήρυξη για 600 άτομα διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Θα μπορούν μέχρι και αύριο να κάνουν τις αιτήσεις τους, μέχρι να εξεταστούν από τις τριμελείς επιτροπές όπου προεδρεύει το ΑΣΕΠ οι αιτήσεις τους και να υπάρξουν επανατοποθετήσεις, κανείς δεν θα απολυθεί από τους 1.158. Αλλά βεβαίως μετά αφού γίνει η μοριοδότηση και τελειώσει η δουλειά θα αποχωρήσουν περίπου 400 υπάλληλοι από τα ΑΕΙ. Θα έχουμε και από εκεί κάποιες αποχωρήσεις».

* Για τις διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών:

«Δεν θέλουμε την Βαβέλ των υπουργών. Και θέλω να πω ότι αυτή δεν είναι απλά η δική μου θέση. Σήμερα άκουσα τον γραμματέα του ΠαΣοΚ, τον Π. Ρήγα με τον οποίο ταυτίζομαι απολύτως, που μίλησε για Βαβέλ υπουργών. Είναι και γαλάζιοι αλλά και πράσινοι. Να τελειώνουμε λοιπόν με υπουργούς περιορισμένης ευθύνης. Είτε αυτοί ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία είτε στο ΠαΣοΚ. Δεν υπάρχουν υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, καλοί και ευαίσθητοι υπουργοί - κακοί και σκληροί υπουργοί. Η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει, πρέπει να είναι ποιοτική και τα προαπαιτούμενα να τελειώσουν. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα