«Φυλακές: Ούτε ασφάλεια, ούτε δικαιώματα»

Συνέντευξη τύπου μεθέμα «Φυλακές: Ούτε ασφάλεια, ούτεδικαιώματα» πραγματοποίησε σήμερα τομεσημέρι η Ελληνική Ένωση για ταΔικαιώματα του Ανθρώπου.

Τα τραγικά γεγονότατων τελευταίων ημερών, με το βασανισμόμέχρι θανάτου κρατουμένου από κρατικάόργανα, ο οποίος ήρθε ως «επιβολή ποινής»για τη βίαιη δολοφονία σωφρονιστικούυπαλλήλου δεν αφήνουν κανένα περιθώριοαμφιβολίας ότι ήδη, στις ελληνικέςφυλακές, δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματαούτε το σύστοιχό τους, δηλαδή η ασφάλεια.Η φυλακή εξαθλιώνει ή/και εξαγριώνειτόσο τους κρατούμενος όσο και τους φύλακές τους. Η επίταση

αυτών τωνσυνεπειών δια των φυλακών ασφαλείαςσυνιστά μια οριστική μετάβαση από τομοντέλο του σωφρονισμού στο μοντέλοτης απόλυτης εξάλειψης, αν όχι μιαςακραίας εκδικητικής λογικής.

Οι ελληνικές φυλακέςεδώ και καιρό αποτελούν ένα ιδιότυποπείραμα: αποτυπώνουν τη σταθερή καιαμετακίνητη πρακτική της Πολιτείας ναδιατηρεί ένα χώρο πέρα και έξω από κάθεέννοια δικαιώματος και ανθρώπινηςαξιοπρέπειας.

Η Ελληνική Ένωση γιατα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχειεπανειλημμένα τονίσει την ανάγκη νααλλάξει το παράδειγμα των φυλακών: νααλλάξει προς μία κατεύθυνση διεύρυνσηςτων δικαιωμάτων των κρατουμένων,επέκτασης του θεσμού της ημιελεύθερηςδιαβίωσης, περιορισμού του εξαιρετικάεπαχθούς μέτρου της προσωρινής κράτησηςκαι βεβαίως ουσιαστικής αποσυμφόρησηςτων φυλακών, όχι μέσα από προσωρινά καιευκαιριακά μέτρα που κάνουν το κράτοςνα μοιάζει με μεγαλόψυχο ηγεμόνα, αλλάμε έναν εξορθολογισμό του πλαισίουποινών, κατάργηση αδικημάτων ελάσσονοςαπαξίας, κ.ο.κ.

Στη συνέντευξη συμμετείχανοι: Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος τηςΕθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματατου Ανθρώπου, Βασιλική Κατριβάνου,βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Αντανασιώτης,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ εκ μέρους του ΚΚΕ,Βαγγέλης Μάλλιος, Δ.Ν. δικηγόρος, ΓενικόςΓραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για ταΔικαιώματα του Ανθρώπου, ΑφροδίτηΜπαμπάση εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίαςγια τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Τηνεκδήλωση συντόνισε η Κλειώ Παπαπαντολέων,δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της ΕλληνικήςΈνωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα