Σύλληψη – σοκ δημοσιογράφου του "Ελεύθερου Τύπου" για έκφραση γνώμης

15:18 7/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Σε μια πρωτοφανή απόπειρα φίμωσης του Τύπου και καταστρατήγησης κάθε έννοιας ελευθερίας γνώμης και έκφρασης προχώρησε χθες η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, καταθέτοντας μήνυση εναντίον δύο δημοσιογράφων του Ελεύθερου Τύπου, οι οποίοι τόλμησαν (!) στην αρθρογραφία τους στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής να ασκήσουν κριτική στο πρόσωπό της. Πρόκειται για ευθεία βολή εναντίον του δικαιώματος ενός δημοσιογράφου στην ενημέρωση και το σχολιασμό της επικαιρότητας. Η ενεργοποίηση μάλιστα της αυτοφώρου διαδικασίας οδήγησε στη σύλληψη
της δημοσιογράφου του «Ε.Τ.» Δέσποινας Κονταράκη, η οποία εργαζόταν εκείνη την ώρα στην εφημερίδα. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν θυμίζουν τσουνάμι, καθώς σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος αλλά και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, καθώς και πλήθος πολιτών, δημοσιοποίησαν την οργή και την έκπληξή τους με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.
Η κυρία Ραχήλ Μακρή υπέβαλε μία ολιγόλογη μήνυση κατά του αρθρογράφου του πολιτικού ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» Γιώργου Κουβαρά και της αρχισυντάκτριας του ελεύθερου ρεπορτάζ Δέσποινας Κονταράκη και του εκδότη της εφημερίδας, καθώς και εναντίον του δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Γιάννη Πρετεντέρη και του εκδότη της.
Κοινό σημείο και των τριών δημοσιογραφικών τοποθετήσεων ήταν ο σχολιασμός των όσων υποστήριξε η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, παρουσία τουλάχιστον 20 βουλευτών, η κυρία Μακρή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει αθώους στη φυλακή, εννοώντας τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Η καταγραφή και ο σχολιασμός της επίμαχης συνεδρίασης αναμεταδόθηκε από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Αν και ποτέ η ίδια δεν προχώρησε σε επίσημη διάψευση, επιχείρησε μία ημέρα αργότερα, με τηλεφωνικές παρεμβάσεις της, να αντιστρέψει τις εντυπώσεις. Ωστόσο, αυτό που παραμένει κατακριτέο είναι το γεγονός ότι με την κατάθεση των μηνύσεων επιχείρησε να απαγορεύσει την ελεύθερη κριτική και εκφορά γνώμης.

Το χρονικό της σύλληψης
Στις 6.30 χθες το απόγευμα περιπολικό από το Α/Τ Νέου Ηρακλείου έφτασε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης, απόρροια της άσκησης μήνυσης που κατέθεσε η Ραχήλ Μακρή για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση. Αρκετή ώρα νωρίτερα, η δημοσιογράφος Δέσποινα Κονταράκη, που βρισκόταν στο γραφείο της, είχε ενημερωθεί για το ένταλμα σύλληψης. Η ίδια συνέχισε να εργάζεται κανονικά, περιμένοντας το περιπολικό και επιλέγοντας να υπακούσει στην εφαρμογή του νόμου. Οταν οι αστυνομικοί έφθασαν στην εφημερίδα, παρουσιάστηκε αυτοβούλως και μαζί με το διευθυντή του Ελεύθερου Τύπου, Πάνο Αμυρά, μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ώρα νωρίτερα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στα κεντρικά της εφημερίδας, ζητώντας από τη γραμματεία να τον συνδέσει ή με την κ. Κονταράκη ή με τον αρθρογράφο Γιώργο Κουβαρά. Η γραμματεία τον συνέδεσε με την κ. Κονταράκη, αλλά μόλις ο άγνωστος συνειδητοποίησε ότι η δημοσιογράφος βρίσκεται στο γραφείο της και εργάζεται έκλεισε το τηλέφωνο. Λίγη ώρα αργότερα, κατέφθασαν οι αστυνομικοί για να τη συλλάβουν στο πλαίσιο του Αυτόφωρου… Αργά χθες το βράδυ, μετά από εντολή του εισαγγελέα, η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη.
Στο πλευρό του Ελεύθερου Τύπου βρέθηκε αμέσως η ΕΣΗΕΑ, με την άμεση παρουσία εκεί της προέδρου της Μαρίας Αντωνιάδου, του μέλους του Δ.Σ. και συναδέλφου στον «Ε.Τ.» Δημήτρη Κοτταρίδη, ενώ νομική κάλυψη παρείχαν ο δικηγόρος της εφημερίδας Δημ. Μουστακάτος, καθώς και της ΕΣΗΕΑ Απόστολος Τσαλαπάτης. Αμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ενώ πλήθος ήταν και τα τηλεφωνήματα και οι δηλώσεις συμπαράστασης αλλά και αποδοκιμασίας της απόπειρας φίμωσης της ελευθεροτυπίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Κεδίκογλου: Είναι απαράδεκτο
O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τις μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων από τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κ. Ραχήλ Μακρή, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη της δημοσιογράφου του Ελεύθερου Τύπου, Δέσποινας Κονταράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι απαράδεκτο για ένα πολιτικό πρόσωπο να απαντά στην κριτική δημοσιογράφων με μηνύσεις και συλλήψεις. Η λογική της κατρακύλας είναι ο πάτος…».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ
«Οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή σύλληψη της συναδέλφου Δέσποινας Κονταράκη, η οποία συνελήφθη σήμερα ενώ εργαζόταν στα γραφεία του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ. Η συνάδελφος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από μήνυση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον του δικαιώματος του δημοσιογράφου να σχολιάζει την επικαιρότητα και να ενημερώνει τον πολίτη.
Οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές. Αντίθετα, διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον εκείνων οι οποίοι επιχειρούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους με απειλές και μηνύσεις. Οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες και θα τις καταγγείλουμε αμέσως στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων».
Ο δικηγόρος της ΕΣΗΕΑ Απόστολος Τσαλαπάτης δήλωσε σχετικά: «Μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη της Δέσποινας Κονταράκη, μέσα στα γραφεία του Ελεύθερου Τύπου, λόγω μίας έγκλησης την οποία υπέβαλε εναντίον της η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, έσπευσα στο Α.Τ. του Νέου Ηρακλείου για να παράσχω κάθε δυνατή στήριξη στη συνάδελφο με σκοπό να αφεθεί άμεσα ελεύθερη, όπως και έγινε. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια αστήρικτη και αβάσιμη κατηγορία εναντίον της, η οποία θέτει νέα ήθη και έθιμα στη κοινοβουλευτική ζωή της Ελλάδας».

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Eιπώθηκαν χοντρά πράγματα από Μίχο, Παναγιώταρο και Μακρή

Ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή, η οποία ήταν παρούσα στην επίμαχη συνεδρίαση:
«Το ότι συλλαμβάνεται δημοσιογράφος τη στιγμή που δεν συνελήφθη ο γιος Μπαλτάκου είναι μείζον θέμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επαγγελματική επιβράβευση ενός δημοσιογράφου που συλλαμβάνεται στο χώρο εργασίας του, όχι για συκοφαντική δυσφήμηση (π.χ. να χαρακτηρίσει κάποιον κλέφτη), όχι επειδή κατηγόρησε πολίτη ή βουλευτή για οικονομικό σκάνδαλο χωρίς αποδείξεις, αλλά επειδή μετέφερε μια συζήτηση που κοινοποιήθηκε στο δευτερόλεπτο από 20 παριστάμενους βουλευτές σε όλο το Κοινοβούλιο για μια στιχομυθία που αν δεν ήταν τόσο βαριά, ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Βλάχος δεν θα έκλεινε τα μικρόφωνα (και ορθώς έπραξε). Η κατάσταση ήταν στα όρια του να γίνει της τρελής.
Η Μακρή με υβριστική φρασεολογία καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας, του συνόλου της συγκυβέρνησης και εναντίον της Δικαιοσύνης και ζητάει και τα ρέστα; Να τα βρει στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της. Κυνηγιούνται δημοσιογράφοι που περιγράφουν ένα πρωτοφανές συμβάν από έξαλλους βουλευτές.
«Επαναλαμβάνω, σε εκείνη την επιτροπή ειπώθηκαν τόσο χοντρά πράγματα από τους βουλευτές Μίχο, Παναγιώταρο και Μακρή, που αναγκάστηκε ο πρόεδρος να κλείσει τα μικρόφωνα. Παρότι καθυβριστήκαμε τόσο οι βουλευτές της κυβέρνησης όσο και όλοι οι παρευρισκόμενοι, δεν αντέδρασε κανείς βουλευτής όχι γιατί είμαστε ηλίθιοι. Αλλά επειδή καταλάβαμε πως αν αντιδρούσε κάποιος θα γινόταν σφαγή. Παγώσαμε όλοι οι παριστάμενοι από τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα του Μίχου, του Παναγιώταρου και της Μακρή».

Τι έγραψαν
πολιτικοί
στο twitter

Γιώργος Μουρούτης (διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού): «Συνέλαβαν δημοσιογράφο μετά από μήνυση της Ραχήλ Μακρη! Οχι δεν θα ακούσετε τον Βαξεβάνη ούτε θα το διαβάσετε στον “Γκάρντιαν”».
«Η Ρένα Δούρου και η Zωή Κωνσταντοπούλου φαντάζομαι θα παραστούν στα δικαστήρια για συμπαράσταση στους δημοσιογράφους του Ε.Τ.»

Ανδρέας Παπαδόπουλος (στέλεχος ΔΗΜ.ΑΡ): «Τη μια από μήνυση Καμμένου συλλαμβάνουν τον Γ. Παπαχρήστο, σήμερα από μήνυση της Ρ. Μακρή μια δημοσιογράφο του “Ε.Τ.” Φαντάσου να κυβερνούσαν(γκρρρ)…»

Ανανέωση Κυριακή 6 Απριλίου 2014 (21.30)

Ελεύθερη αφέθηκε η δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου και Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, Δέσποινα Κονταράκη, η οποία νωρίς το απόγευμα, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου, μετά από μήνυση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, η οποία θεώρησε ότι θίγεται από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η δημοσιογράφος, οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στο ΑΤ του Νέου Ηρακλείου, όπου μετά την απολογία της με απόφαση εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερη

Νωρίτερα

Συνελήφθη μετά από μήνυση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, η αρχισυντάκτης του ελεύθερου ρεπορτάζ, στον Ελεύθερο Τύπο και Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, Δέσποινα Κονταράκη, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Ηρακλείου, ενώ αναζητείται και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, καθώς και ο εκδότης της εφημερίδας, Αλέξης Σκαναβής.

Από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι η μήνυση που έχει υποβάλει η κ. Μακρή στρέφεται, εκτός από τους δύο δημοσιογράφους και τον εκδότη της εφημερίδας, και κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, για ανάλογο δημοσίευμα.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα στον σημερινό Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τα οποία η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. θεώρησε ότι την θίγουν είναι τα εξής:

Το πρώτο:

Η ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ στάση του προέ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η αλήστου μνήμης κραυγή της ανεκδιήγητης Ραχήλ Μακρή των ΑΝ.ΕΛ., «ότι βάζετε αθώους στη φυλακή», είναι το λιγότερο τραγική. Ανερυθρίαστα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, συντασσόμενος εγκληματικά με την επιχειρη­ματολογία της Χρυσής Αυγής ότι η δίωξη των μελών της εί­ναι πολιτική!

Ανερυθρίαστα, η Ραχήλ Μακρή βάφτισε αθώ­ους εκείνους που έδιναν εντο­λές ή συμμετείχαν στα τάγμα­τα εφόδου, που ξεχύνονταν τις νύχτες στους δρόμους προς αναζήτηση θυμάτων. Εκείνους που έθρεψαν το μί­σος και οδήγησαν στις δολο­φονίες του Παύλου Φύσσα και του Σάχζαντ Λουγκμάν.

Και το δεύτερο....

Χορεύοντας με τον Μπαλτάκο και τον Κασιδιάρη

Η πρώτη αίσθηση, όταν αποκαλύφθηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη η συνομιλία του με τον Τάκη Μπαλτάκο, ήταν σαν το χτύπημα του κεραυνού. Ο απόλυτος αιφνιδιασμός, ακόμη και γι’ αυτούς που γνώριζαν τις απόψεις Μπαλτάκου. Βλέποντας το βίντεο, με τον πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου καθισμένο κάτω από τις εικόνες να κουβεντιάζει με το χρυσαυγίτη εκπρόσωπο σαν καλός φίλος, που νοιάζεται για την τύχη του αλλά δεν μπορεί να τον βοηθήσει γιατί ο «μεγαλοαστός» πρωθυπουργός δεν τον καταλαβαίνει, ο αιφνιδιασμός έδινε τη θέση του στην αηδία.

Αυτό το αίσθημα, της αηδίας, δύσκολα θα δώσει τη δική του θέση σε οιοδήποτε άλλο. Ισως μόνο η λήθη θα το απαλύνει και τελικά θα το εξαφανίσει... Μέχρι να φτάσουμε στη λήθη, όμως, καλό είναι να αντιληφθούμε σε τι ακριβώς λούκι μπήκαμε από την ώρα που ο Κασιδιάρης αποφάσισε να μας κάνει δώρο αυτή την υψηλού επιπέδου συνομιλία του με τον Μπαλτάκο.

Πρώτον, η δημόσια ζωή μονοπωλείται πλέον από το «υλικό» που είτε διαθέτουν είτε υποστηρίζουν ότι διαθέτουν οι χρυσαυγίτες. Εννοείται ότι πρόκειται για παράνομο «υλικό». Ομως, τι σημασία έχει αυτό σε μια χώρα που έχει μάθει να τρέφεται με θεωρίες συνωμοσίας και να ζει σε περιβάλλον γενικευμένης καχυποψίας;

Δεύτερον, όχι μόνο οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, αλλά και πολλά πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αποδέχονται ουσιαστικά την άποψη ότι η κυβέρνηση υπαγόρευσε στη Δικαιοσύνη τη δίωξη της Χρυσής Αυγής! Η Ραχήλ Μακρή, μάλιστα, έβγαλε και δικαστική απόφαση, μιλώντας για «χούντα» (την κυβέρνηση) που θέλει να φυλακίσει «αθώους» (τους χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για συγκρότηση, διεύθυνση και συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης). Σαν να μην υπάρχουν δολοφονίες, εγκληματικές πράξεις, αγκυλωτοί σταυροί και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε δει και καταγράφονται στη δικογραφία...

Τρίτον, άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανάμεσα στις οποίες και στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ), φθάνουν στο σημείο να υπαινίσσονται ότι ο Σαμαράς, επί των ημερών του οποίου έγινε η σφοδρή πολιτική σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή, είναι «ακροδεξιών τάσεων», άρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το ξανασκεφτεί αν θα είναι στην κυβέρνησή του ή αν θα τον αποδέχεται ως πρωθυπουργό. Αυτά δεν τα λέει ο Βενιζέλος, αλλά ο Παπανδρέου και ο Ραγκούσης. Αυτοί, δηλαδή, που, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, πριν από δύο χρόνια, συγκυβερνούσαν όχι μόνο με τη Ν.Δ., αλλά και με τον ΛΑ.Ο.Σ., χωρίς κανένα ιδεολογικό πρόβλημα!
Keywords
συλληψεις, σοκ, εκφραση, συλληψη, σοκ, το βημα, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, αλέξης τσίπρας, ηλία κασιδιάρη, βημα, βουλη, ΕΣΗΕΑ, ελευθεροτυπια, δηλωση, σθεναρά, νέα, ελλαδα, αποδειξεις, βαξεβανης, καμμενος, συριζα, τσιπρας, κασιδιαρης, συμμετοχή, σταυροι, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, βενιζελος, παπανδρεου, ραγκουσης, Αντωνης Σαμαρας, σταυροι δημοτικων εκλογων, σταυροι προτιμησης, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, βαξεβανης βενιζελος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αλέξης τσίπρας, ηλία κασιδιάρη, ρενα δουρου, δουρου, βουλευτες, μια ημερα, βιντεο, αηδια, αυγη, γνωμη, εικονες, ηθη και εθιμα, θεμα, ληθη, πλαισιο, τηλεφωνο, τυχη, ωρα, αγνωστος, αφορμη, βλαχος, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, δευτερο, δεσποινα, δευτερα, διευθυνση, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δολοφονιες, δωσει, διαδικτυο, δωρο, εγινε, εθιμα, ηθη, υπαρχει, ενημερωση, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ηλιθιοι, θεωριες, κυβερνηση, κυρια, μειζον, μηνυση, νομικη, ορια, ουσιαστικα, περιβαλλον, πηγη, ραχηλ, συζητηση, σθεναρά, συμμετοχή, τμημα, τσουναμι, φυλακη, χρυση, εφαρμογη, ευθεια, χωρα, κυριακη, οργη
Τυχαία Θέματα