Φάκελος: «Φοροδιαφυγή» στον ΑΘΗΝΑ984

Το φάκελο «Φοροδιαφυγή» ανοίγει ο «ΑΘΗΝΑ 9.84». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Νεκτάριο Νώτη στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη, χρειάζονται έως και δώδεκα χρόνια για να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια μια φορολογική υπόθεση.
Ειδικότερα, οι υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες κάθε χρόνο, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί η έλλειψη κατάρτισης των δικαστών σε φορολογικά θέματα, με αποτέλεσμα να χρονοτριβούν ακόμη περισσότερο, ώστε να ενημερωθούν.
Στην έρευνα ακόμα καταδείχθηκε ο υπερβάλλων ζήλος του δημοσίου, σε ό,τι αφορά το ύψος

των προστίμων, τα οποία ξεπερνούν συχνά ακόμα και το όφελος που είχε ο φορολογούμενος από τη μη καταβολή των φόρων.

 

Ο νομικός, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ, μίλησε στη Νατάσα Αδαμοπούλου, για τις καθυστερήσεις εκδίκασης των φορολογικών δικών. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι αιτίες για τις καθυστερήσεις εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων είναι τρεις: πρώτη είναι ο όγκος των υποθέσεων. Μιλάμε για πάρα πολλές υποθέσεις, τουλάχιστον οκτώ με δέκα χιλιάδες κάθε χρόνο, στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η δεύτερη αιτία είναι η πολυπλοκότητα των υποθέσεων. Είναι δύσκολες υποθέσεις οι φορολογικές και οι δικαστές, μολονότι καλοί επιστήμονες, δεν έχουν αναγκαία τις φορολογικές γνώσεις που χρειάζεται, για να τις δικάσουν. Επανερχόμενος στο ζήτημα του όγκου των υποθέσεων, εκεί πρέπει να δει κανείς και τις αιτίες. Η πρώτη, είναι η αδυναμία πληρωμής των ποσών που καταλογίζονται από τους φορολογούμενους, ακόμη και μετά το συμβιβασμό. Επόμενη αιτία είναι ο ίδιος ο αριθμός των δικαστών...
Οι υποθέσεις που φθάνουν στα δικαστήρια, πρέπει να είναι το 20% κατά ανώτατο όριο των υποθέσεων για τις οποίες γίνεται έλεγχος. Το 80% κλείνει στον έλεγχο. Τούτο σημαίνει, λοιπόν, ότι όποιος καταλήγει να πάει στο δικαστήριο, είτε δεν μπορεί να πληρώσει, είτε θεωρεί ότι αυτά που του καταλογίζονται είναι τελείως λάθος και παράλογα. Υπάρχει, από την πλευρά του δημοσίου, μια επιθετική πολιτική στους ελέγχους... Δυστυχώς, διεξάγονται και από ανθρώπους που έχουν έλλειμμα γνώσεων στο φορολογικό. Όσον αφορά το θέμα των αναστολών, με το νόμο 3900 του 2010 αυστηροποιήθηκε πάρα πολύ το πλαίσιο. Έμεινε ως λόγος αναστολής μόνο η ανεπανόρθωτη βλάβη και καταργήθηκε ως λόγος αναστολής η δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη.
Για να τελεσιδικήσει μια δίκη, συνήθως είναι οκτώ με εννέα χρόνια. Και αν πάει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χρειάζονται δώδεκα χρόνια.
Το κλειδί είναι το ίδιο το δημόσιο, που πρέπει να δει τους ελέγχους με μεγαλύτερη προσοχή και να επιμένει στις παραβάσεις που είναι πραγματικές».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα