Ευρεία σύσκεψη για το φορολογικό

Αποσύρει η κυβέρνηση το σενάριο για φορολόγηση των μεσαίων εισοδημάτων με 45% με φόντο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την πρόθεση κατάργησης του αφορολόγητου για κάθε παιδί. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αποκλειστικό αντικείμενο το φορολογικό. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επαναφορά της προηγούμενης πρότασης, για φορολόγηση 45% σε εισοδήματα από 48.000 και άνω, αλλά και κλιμακωτή μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά μόνον την ενίσχυση του οικογενειακού

εισοδήματος.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τίποτα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν δεν ισχύει και πως όλα συζητούνται από μηδενικής βάσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο ως «μια δοκιμασία και για την κυβέρνηση». Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε λάθη που θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της κοινωνίας».

Να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις προτάσεις που κατέθεσε στην τρικομματική επιτροπή κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να σταματήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια την ώρα που η κοινωνία είναι σε απόγνωση και οι νέες αδυσώπητες φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγούν στη φτωχοποίηση μικρών και μεσαίων νοικοκυριών.

Εν τω μεταξύ, πρωτοφανής ύφεση σε καιρό ειρήνης περιμένει τα επόμενα χρόνια την Ελλάδα, όπως τονίζει η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, την οποία κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Προβόπουλος. Σε αυτή, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει το 2013 έως 4,5% ενώ η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 26% το 2013 και το 2014. Για να βγει η χώρα από την κρίση, ο κ. Προβόπουλος τονίζει την ανάγκη εκπόνησης μίας εθνικής στρατηγικής, ευρύτερη του Μνημονίου. Παράλληλα, λέει όχι σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και ζητά τα επιπλέον έσοδα να αναζητηθούν μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Την ίδια ώρα, σοκάρουν τα ποσοστά της Eurostat για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα, από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ  μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, χώρες από τις οποίες επίσης πέρασε το ΔΝΤ. Το 31% του πληθυσμού, 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, το 15,2% δεν μπορεί να καλύψει ούτε βασικές ανάγκες, ενώ το 21% ζει με πενιχρό εισόδημα.
“Από το Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής σε γάλα και φρούτα στα σχολεία, σε όλους τους μαθητές, χωρίς διακρίσεις”,  δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος. Αναφερόμενος στα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών είπε ότι όσοι φορείς επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν. 

Keywords
Τυχαία Θέματα