Εθνική εφεδρεία ο Κ. Καραμανλής

Παραμένει εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα, ο Κώστας Καραμανλής, τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, περιγράφοντας σενάρια εθνικής συνεννόησης και εθνικής διαπραγμάτευσης για να βγει η χώρα από την κρίση.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, άσκησε κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, γιατί - όπως είπε - η ΝΔ εγκαίρως δεν άνοιξε τις συζητήσεις για να
δει τι πρέπει να διορθώσει μετά την εκλογική ήττα, και αφού πήρε αποστάσεις από την επίσκεψη Μπακογιάννη στο Μαξίμου, άφησε νέες αιχμές κατά του κυρίου Σαμαρά λέγοντας ότι δεν μπορεί τα πείσματα να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι απαραίτητη αυτή την ώρα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη Νέα Δημοκρατία:

«Η κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται δευτερεύον ζήτημα, ενώπιον της κρίσιμης στροφής που πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνει η χώρα, προκειμένου να μπορέσει να οδηγηθεί σε έναν συμβιβασμό, που θα την κρατήσει όρθια και από άποψη οικονομίας, αλλά να την κρατήσει και μέσα στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι βέβαιο ότι αν η Νέα Δημοκρατία, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε προχωρήσει στα ζητήματα αυτοκριτικής, δημοκρατικού διαλόγου και συνεδρίου, θα είχε ίσως περισσότερες δυνατότητες σήμερα να παρέμβει πειστικά, επηρεάζοντας τις καταστάσεις. Και τώρα, όμως, έτσι όπως είναι, προσπαθεί να λειτουργήσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση, εγγυόμενη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

* Για τον Κ. Καραμανλή:

«Δεν δίστασα -και μετά το 2009, όταν όλοι πυροβολούσαν τον Κ. Καραμανλή-, να τον χαρακτηρίσω "χρυσή εθνική εφεδρεία" και τέτοια παραμένει ο Κ. Καραμανλής. Με τη στάση του και πολλές φορές και με τη σιωπή του, ενίσχυσε και θωράκισε την ενότητα της παράταξης από την οποία προέρχεται, έβαλε όμως και τις βάσεις στήριξης μιας εθνικής πολιτικής, ανεξαρτήτως του ποιος κάθε φορά ήταν κυβέρνηση. Ο Κ. Καραμανλής έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει πραγματικά τις εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τέτοιους είδους μονάδες -που έχουν εμπειρία και κυβερνητική και διεθνή και διατηρούν ένα δίκτυο συνομιλητών στο εσωτερικό και το εξωτερικό-, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Α. Σαμαράς για εθνική συνεννόηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι προϋπόθεση. Δεν πρέπει να συνεχίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να επιδεικνύει αυτή την ανωριμότητα, που επιδεικνύει τα τελευταία πέντε χρόνια, υποτασσόμενο σε προσωπικούς εγωισμούς και κομματικά πάθη...
Έστω και τώρα, θα πρέπει τα κόμματα και οι ηγεσίες να αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους και θεσμικά και άτυπα και τυπικά, επί της ουσίας. Δεύτερον, θα πρέπει μια επιτροπή τεχνοκρατών, με ευρύτερη αποδοχή, να αρχίσει να εκπονεί επιτέλους έναν εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αποτελέσει και τη βάση μια πραγματικής διαπραγμάτευσης... Σε αυτή την κατεύθυνση, προσωπικότητες όπως ο Κ. Καραμανλής, αναμφισβήτητα, μπορούν να παίξουν ρόλο».

* Για συνάντηση Α. Τσίπρα - Ντ. Μπακογιάννη:

«Αυτού του είδους τις συναντήσεις θα τις θεωρούσα φυσιολογικές και θα ήθελα να γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Στην αρχή, πίστεψα ότι η κ. Μπακογιάννη συναντιέται με τον Α. Τσίπρα, για να ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στο συμβούλιο της Ευρώπης. Εκ των υστέρων, πληροφορήθηκα ότι η ενημέρωση ήταν ευρύτερη και αφορούσε τις τρέχουσες εξελίξεις. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν σημαντικό αυτό να μπορεί να γίνεται σε επίπεδο ηγεσίας. Να μπορούν οι κκ Σαμαράς - Τσίπρας να μιλούν μεταξύ τους. Είναι απαραίτητο».
Keywords
Τυχαία Θέματα