Έρευνα: «Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα»


Συνεχίζεται η έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» «Τα πιο φτωχά Χριστούγεννα», η οποία παρουσιάζεται στην εκπομπή «Η Επόμενη Δόση». Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την αγορά των εποχιακών ειδών, δηλαδή τα καταστήματα που πουλούν χριστουγεννιάτικα είδη, τη διασκέδαση μας, καθώς και την την αγορά ζαχαροπλαστικής, που παραδοσιακά αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της; Στη δημοσιογράφο Στέλλα Παπαμιχαήλ, μίλησαν οι:

Αντώνης Ευθυμίου, ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων σε Παγκράτι και Γλυφάδα.
«Υπάρχει πτώση της δουλειάς, σε σχέση με πέρυσι, της τάξεως του 20%. Δεν είμαστε αισιόδοξοι
ότι μπορεί να βελτιωθεί αυτό το ποσοστό... Ο κόσμος αγοράζει πιο πολύ στολίδια, παρά δέντρο. Είναι λίγο συγκρατημένοι. Δεν θα αγοράσουν κάτι το οποίο είναι πολύ ακριβό, αλλά θα προτιμήσουν κάτι φθηνότερο. Όσον αφορά τα δέντρα, δεν πουλάμε όσο θα έπρεπε. Επιλέγουν να κρατήσουν το παλιό... Οι τιμές σε ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο αρχίζουν από 35 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και 100 και 110 ευρώ, ενώ οι μπάλες κοστίζουν από μισό ευρώ μέχρι και 4 με 5 ευρώ... Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να μειώσουμε τα ποσοστά κέρδους, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι».

Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελμάτων.
«Ο κόσμος δεν μπαίνει στα μαγαζιά. Χαμηλώσαμε τις τιμές, δεν αυξήσαμε το ΦΠΑ και όμως ο κόσμος δεν μπαίνει στα  μαγαζιά. Ποιος να μπει; Εκείνος που άφηνε τα λεφτά ήταν εκείνος που πουλούσε ρούχα, παπούτσια. Αυτή η μικροκίνηση των εμπόρων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Έτσι κινιόταν το σύστημα. Είναι τραγική η κατάσταση. Από πέρυσι μέχρι φέτος η πτώση είναι 70%».

Μανώλης Κότσικας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Ζαχαροπλαστών.
«Είναι χαμηλές οι δουλειές. Δεν υπάρχει η καταναλωτική ένταση που υπήρχε, όχι πρόπερσι -που ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα-, αλλά ούτε καν πέρυσι, που ήταν ήδη συγκροτημένα τα πράγματα. Αν πάμε  στην εποχή προ κρίσης, είναι δραματικά τα πράγματα. Δεν έχουν αλλάξει οι τιμές στους κουραμπιέδες εδώ και τρία χρόνια. Ένα κιλό καλός κουραμπιές είναι πάνω από 12 ευρώ... Τα μελομακάρονο είναι κάπου εκεί, ίσως να είναι 5% φθηνότερα... Ένα κιλό  κουραμπιέδες πριν δέκα χρόνια ήταν γύρω στις δύο χιλιάδες δραχμές».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα