Επίθεση στην Καμπούλ με οχτώ νεκρούς

Οι μάχες πήραν τέλος έπειτα από περισσότερο από 8 ώρες σ' ένα κτίριο της αφγανικής αστυνομίας στην Καμπούλ, το οποίο δέχθηκε επίθεση σήμερα τα χαράματα και στη συνέχεια κατελήφθη από μια ομάδα Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 8 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι 5 δράστες της επίθεσης, και να τραυματισθούν 18.

«Τελείωσε. Οι δύο τελευταίοι τρομοκράτες είναι νεκροί. Δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι», δήλωσε γύρω στις 14:30 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός
Μοχάμαντ Αγιούμπ Σάλανγκι, αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ.

Τα πέντε μέλη των Ταλιμπάν που είχαν επιτεθεί λίγο πριν από τις 6:00 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας) σε ένα κτίριο της τροχαίας της πρωτεύουσας.

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας, από την οποία τραυματίσθηκαν επίσης τέσσερις αστυνομικοί, δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων και έξι πολίτες, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Αμπντούλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό που δόθηκε από έναν εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τραυματίσθηκαν 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ένα SMS που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση έγινε «από ένα μεγάλο αριθμό φενταγίν» και «προκάλεσε πολλά θύματα». Ο στόχος της ήταν «ένα αμερικανικό κέντρο εκπαίδευσης, ένα κέντρο της αστυνομίας και άλλα στρατιωτικά κέντρα», διευκρίνισε.

Η επίθεση εναντίον του κτιρίου της τροχαίας άρχισε με την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας καμικάζι.

Η πρώτη έκρηξη ήταν «πολύ πολύ ισχυρή», αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Παντού υπάρχουν οχήματα της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και αστυνομία», πρόσθεσε μιλώντας αργά το πρωί.

«Στη συνέχεια μια ομάδα τρομοκρατών (...) προσπάθησε να μπει μέσα στο κτίριο της τροχαίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ, ο αρχηγός της εγκληματολογικής αστυνομίας.

Δυο από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Ζαχίρ ενώ δύο άλλοι, οι οποίοι οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο, εξακολούθησαν επί ώρες να πυροβολούν σποραδικά εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Οι «ειδικές μονάδες» της αστυνομίας κλήθηκαν ως ενισχύσεις, διευκρίνισε ο στρατηγός Σάλανγκι.

Μικρός αριθμός ξένων στρατιωτών έφτασε επίσης επιτόπου «για να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε εκπρόσωπος της ISAF, της νατοϊκής Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν. «Όμως οι Αφγανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διευθύνουν τις επιχειρήσεις», συνέχισε χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μόλις πέντε ημέρες αφού έξι καμικάζι ταλιμπάν κατέλαβαν εξ εφόδου ένα συγκρότημα των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS) στο κέντρο της Καμπούλ και σκότωσαν ένα φρουρό, πριν σκοτωθούν κι αυτοί από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης. Είχαν τραυματιστεί τότε 33 πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα