Δύο Καναδοί μεταξύ των νεκρών απαγωγέων

Δύο Καναδοί περιλαμβάνονται στους ισλαμιστές απαγωγείς που σκοτώθηκαν κατά την αιματηρή έφοδο του αλγερινού στρατού στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή Ιν Αμένας, η οποία πραγματοποιήθηκε για να τερματιστεί η ομηρεία πολλών εργαζομένων, αλγερινής και ξένης εθνικότητας, από μια ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε σήμερα το αλγερινό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV.

«Τα πτώματα δύο τρομοκρατών καναδικής εθνικότητας βρέθηκαν στο Ιν Αμένας», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μέλη των αλγερινών
ειδικών δυνάμεων εντόπισαν τα πτώματα στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Τιγκεντουρίν, κοντά στην πόλη Ιν Αμένας, 1.300 χλμ. νοτιοανατολικά του Αλγερίου.

Οι ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο το Σάββατο στις εγκαταστάσεις για να τερματίσουν την κρίση ομηρείας που είχε αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Πολλοί όμηροι, μεταξύ τους Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιάπωνες, Νορβηγοί και Ρουμάνοι είναι μεταξύ των εργαζομένων που φέρονται ως αγνοούμενοι ή έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατός τους.

Επίσημη αλγερινή πηγή είχε πει νωρίτερα ότι στην οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση και ομηρεία μετείχαν Άραβες, Αφρικανοί και εξτρεμιστές εκτός της αφρικανικής ηπείρου. Το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 32 ισλαμιστές βρέθηκαν νεκροί μετά την έφοδο των ειδικών δυνάμεων.

Από πλευράς ομήρων, ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τους πενήντα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar και η γαλλόφωνη εφημερίδα Εl-Watan μετέδωσαν την Κυριακή αντίστοιχα ότι εντοπίστηκαν 25 και 30 νέα πτώματα στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, μέσα στην αλγερινή Σαχάρα. Έκτοτε δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

Το Σάββατο ένας πρώτος απολογισμός ήταν 23 όμηροι, αλγερινοί και ξένοι, πολίτες και φρουροί ασφαλείας.

Οι αλγερινές αρχές απελευθέρωσαν «685 αλγερινούς εργαζόμενους και 107 ξένους εργαζόμενους». Ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, προειδοποίησε χθες ο αλγερινός υπουργός Επικοινωνίας Μοχάμεντ Σαΐντ.

Παράλληλα σήμερα στο Όσλο ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Χέικι Χόλμαας ανακοίνωσε ότι ο πατριός του βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε Νορβηγούς που φέρονται ως αγνοούμενοι.

Ο πετρελαϊκή κρατική εταιρία Statoil, ένας από τους ομίλους που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις στην πόλη Ιν Αμένας, δημοσίευσε χθες βράδυ τα ονόματα πέντε εργαζομένων της που ακόμη φέρονται ως αγνοούμενοι μετά την επίθεση ισλαμιστών στο εργοστάσιο.

Ανάμεσά τους είναι ο 58χρονος Τόρε Μπεχ που παντρεύτηκε τη μητέρα του Χόλμαας το 1981, όταν ο υπουργός ήταν οκτώ ετών.

«Με πόνο και απόγνωση έμαθα ότι υπάρχουν φόβοι πως ο σύζυγος της μητέρας μου μπορεί να σκοτώθηκε κατά την τραγωδία αυτής της ομηρίας. Έχουμε στενές και καλές σχέσεις», γράφει ο υπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

Στην Αλγερία οι έρευνες συνεχίζονται στις εγκαταστάσεις και στην έρημο, έξω από το βιομηχανικό συγκρότημα, αλλά και στα νοσοκομεία και σε άλλα ιατρικά κέντρα για τον εντοπισμό των πέντε Νορβηγών.

«Δεν έχουμε καμιά είδηση για τους πέντε αγνοούμενους. Η ανησυχία μας μεγαλώνει, αλλά δεν έχουμε χάσει όλες τις ελπίδες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σβέιν Μίσελσεν.

Το Σάββατο μετά την αιματηρή κατάληξη της ομηρίας, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είχε προειδοποιήσει ότι «υπάρχει περίπτωση Νορβηγοί πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους».

Σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την έδρα της Statoil στη νοτιοδυτική πόλη Σταβάνγκερ, ενώ η βασίλισσα Σόνια και ο γιος της, πρίγκιπας διάδοχος Χάακον, θα επισκεφτούν το κέντρο υποδοχής οικογενειών των θυμάτων της ομηρείας στο δυτική πόλη Μπέργκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα