«Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να συντρίψουν τους Έλληνες»

Αποκαλυπτικοί διάλογοι των Ευρωπαίων ηγετών στην απαρχή της ελληνικής κρίσης, το 2010, περιγράφονται σε βιβλίο Αμερικανών δημοσιογράφων, που σταχυολόγησαν συνεντεύξεις του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο Γκάιτνερ περιγράφει τον πανικό στη Σύνοδο της G7, τον Φεβρουάριο του 2010. «Εζησα στιγμές Παλαιάς Διαθήκης», αναφέρει και προσθέτει: «οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: "Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι, εκμεταλλεύθηκαν τα πάντα και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν η στάση όλων,

τονίζει ο κ. Γκάιτνερ. Παρά την αισιοδοξία στις δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έως τις 8 Δεκεμβρίου, ο μη ορισμός ημερομηνίας επιστροφής των δανειστών και η μετάθεση του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση της συνολικής διαπραγμάτευσης το Μάρτιο αποτυπώνουν τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα, ωστόσο οι Βρυξέλλες αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν όλα τα θέματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δέχονται τη μετακύλιση ανοιχτών θεμάτων για το 2015.

Για δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, μια επικοινωνιακή και μία ουσιαστική, έκανε λόγο στον Αθήνα 9,84 η Ντόρα Μπακογιάννη. Επισήμανε ότι, η χθεσινή δήλωση Βενιζέλου άφησε το παράθυρο ανοιχτό για το χρόνο ολοκλήρωσης της οριστικής συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα