Επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς

Στον ανακριτή το ζευγάρι των Ρομά που κρατούσε στον καταυλισμό του τη μικρή Μαρία. Έτοιμη να μιλήσει για όλα, φέρεται η γυναίκα. Σε συλλήψεις και προσαγωγές έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία, για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου κατά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε καταυλισμούς Ρομά, στο Μενίδι και το Ζεφύρι. Την ίδια ώρα οι αρχές, μετά τον εντοπισμό της μικρής Μαρίας σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, εκτιμούν πως βρίσκονται στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας

βρεφών. Χιλιάδες τηλεφωνήματα από δεκάδες χώρες δέχεται το «Χαμόγελο του Παιδιού», από οικογένειες που ελπίζουν πως η Μαρία μπορεί να είναι το δικό τους παιδί, συνδέοντας τα χαρακτηριστικά της και την ηλικία της.

Εν μέσω πάντως του σάλου και της συγκίνησης που προκαλεί η υπόθεση, πληθαίνουν και οι φόβοι για στοχοποίηση των Ρομά.

Την ίδια ώρα, ξεπερνούν τις 40 οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί απο τις εισαγγελίες Εφετών της χώρας και σχετίζονται με κυκλώματα εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ως απάντηση σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου. Οι περισσότερες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί στη Θεσσαλονίκη και την ανατολική Κρήτη.

Την πρόθεση του ΥΠΕΣ να κάνει αλλαγές στον τρόπο καταχώρησης των γεννήσεων, με εξέταση DNA σε περίπτωση που το παιδί γεννηθεί εκτός νοσοκομείου ή μαιευτηρίου, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει να μην λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα όσες οικογένειες δεν παρέχουν στα παιδιά τους την υποχρεωτική εκπαίδευση, μετά τις αποκαλύψεις ότι η γυναίκα Ρομά που δήλωνε αρχικά πως ήταν η μητέρα της μικρής Μαρίας είχε στήσει φάμπρικα δηλώσεων παιδιών, για να λαμβάνει επιδόματα.

Το θέμα της μικρής Μαρίας πρωτοστατεί και στα διεθνή ΜΜΕ. Το BBC πήγε στον καταυλισμό των Ρομά όπου διέμενε η 4χρονη και μίλησε με τον αδελφό του συλληφθέντος που εμφανιζόταν ως πατέρας της, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για απαγωγή του παιδιού. "Μεγαλώσαμε καλά τη Μαρία. Είχε πρόβλημα με τα μάτια της. Ενδιαφερθήκαμε, την πήγαμε σε γιατρούς. Δεν πήραμε το κορίτσι για να το πουλήσουμε. Την αγαπάμε πάρα πολύ", δήλωσε ο άνδρας που συστήθηκε ως "Κώστας", στον ανταποκριτή του BBC, Mαρκ Λόουεν.



Keywords
Τυχαία Θέματα