Ένα βιβλίο για το έγκλημα

Είναι δυνατόν οι ίνες από χαλί, που εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητο του αμερικανού Ουέιν Ουίλιαμς, να τεκμηριώσουν ότι είναι ο δολοφόνος παιδιών στην Ατλάντα; Μπορούν τα σκισίματα στο σακάκι μιας πυτζάμας να κονιορτοποιήσουν το γερό άλλοθι του Τζέφρι Μακντόναλντ και να τον οδηγήσουν στη φυλακή για το φόνο της γυναίκας του και των δύο κοριτσιών του; Μπορεί η μηχανοργάνωση των αρχείων δακτυλικών αποτυπωμάτων της αστυνομίας του Λος Άντζελες να δείξει τον κατά συρροή δολοφόνο και βιαστή Ρίτσαρντ Ραμίρες; Ναι. Είναι δυνατόν, χάρη στην επιστήμη. Χάρη στους επιστήμονες της αστυνομίας, χάρη στην Τεχνολογία.

Το

βιβλίο «Πειστήρια Εγκλήματος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, γραμμένο από τον Βρετανό μηχανολόγο και μετέπειτα δημοσιογράφο Ντέϊβιντ Όουεν, αποτελεί ένα μοναδικό πειστήριο για το ρόλο των εγκληματολογικών εργαστηρίων στην αποκάλυψη 50 εγκλημάτων που συγκλόνισαν τα τελευταία 100 χρόνια την κοινή γνώμη στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κεφάλαια, οι ενότητες και οι υποενότητες καλύπτουν τα πάντα γύρω από τον άγνωστο, στο ευρύ κοινό, αγώνα που δίνουν οι ερευνητές αστυνομικοί για να λάμψει η αλήθεια στον σκοτεινό κόσμο των εγκληματιών. Και να θριαμβεύσει η δικαιοσύνη ώστε να επέλθει, κάπως, μια ηρεμία νέμεσης στις ψυχές των συγγενών θυμάτων. Ιδού: Τα είδη δηλητηρίων, η μαρτυριάρα σφαίρα, το πρόσωπο του εγκληματία, οι σωματικές διαστάσεις, το περιγραφικό πορτραίτο, ο χρόνος θανάτου, χώμα και λάσπη, η νεκροψία, η ανάπλαση του προσώπου, ναρκωτικά και παραισθησιογόνα, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά όργανα, στραγγαλισμός και ασφυξία, θύματα φωτιάς, με το όπλο να καπνίζει, τραύματα εισόδου και εξόδου, βλήματα και κάλυκες, φωτιά και εκρηκτικά, παραχάραξη και πλαστογράφηση, είδη δακτυλικών αποτυπωμάτων και πατημασιές, φυσικές και τεχνητές ίνες. Και βέβαια η... «μητέρα όλων των εξετάσεων», το DNA. Μιλάμε για το πλέον προσδιοριστικό σε κάθε άνθρωπο, καθώς αφορά το θεμελιώδες: Το κύτταρο. Διότι το πλήρες μόριο του DNA (ταινιοειδές μόριο δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος ) δεν... ξεγελάει κανένα ντετέκτιβ, αφού η πλήρης γενετικός κώδικας του ανθρώπου περιλαμβάνει περίπου τρία δισεκατομμύρια βασικά ζευγάρια που ελέγχουν όλα: Από το ύψος και τη διάπλαση μέχρι το χρώμα των μαλλιών και των ματιών.

Στο τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Το μέλλον», αναλύεται ο ρόλος των υπολογιστών στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Η Καναδική Αστυνομία ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να αποθηκεύσει αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων το 1973. Σήμερα οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για ταυτοποίηση της φωνής του υπόπτου, αφού τα χαρακτηριστικά της φωνής ενός ατόμου, παρά την ύπαρξη επαγγελματιών... μίμων, είναι επίσης μοναδικά. Για να ληφθεί το φωνητικό αποτύπωμα αρχικά ηχογραφείται η φωνή σε μαγνητική ταινία με ένα απόσπασμα ομιλίας διάρκειας μόνο δυόμισι δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, σαρώνεται ηλεκτρονικά για να προσδιορισθούν οι διάφορες συχνότητες της φωνής, που εμφανίζονται στην οθόνη. Τα μοτίβα που δημιουργούν άτομα με παρόμοιες φωνές, όταν προφέρουν τις ίδιες λέξεις, ταυτίζονται. Ακόμη και όταν κάποιος επιχειρήσει να αλλάξει τη φωνή του μιλώντας σε υψηλότερο ή χαμηλότερο τόνο, το φωνητικό αποτύπωμα μπορεί να μετατοπισθεί προς τα επάνω ή προς τα κάτω, αλλά το χαρακτηριστικό του μοτίβο θα παραμείνει ίδιο, αποκαλύπτοντας έτσι την ταυτότητα του ομιλητή.

Βέβαια, η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν μείωσε την αξία του αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος περιγράφει στο ατελιέ της αστυνομίας τα χαρακτηριστικά του εγκληματία , καθοδηγώντας τον καλλιτέχνη να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο του δολοφόνου. Μάλιστα, ο διευθυντής του της αστυνομίας του Λος Άντζελες Μακντόναλντ , για να συντομεύσει τη χρονοβόρα αυτή διαδικασία ,τι έκανε; Σχεδίασε σε διαφορετικές κόλλες χαρτιού μάτια, μύτες, στόματα, τριχωτά κεφάλια, σχήματα προσώπου, ώστε να μπορεί να διαλέξει ο μάρτυρας το πλησιέστερο για να συνθέσει το πορτρέτο του υπόπτου. Αυτό το αρχείο αποτέλεσε τη βάση δεδομένων του εξελιγμένου συστήματος Identikit, το οποίο διέθεσε στην αγορά η εταιρεία Τάουνσεντ, διευκολύνοντας τα αστυνομικά τμήματα. Έτσι οι διώκτες του εγκλήματος είχαν 32 διαφορετικές μύτες, 33 χείλη, 102 ζευγάρια μάτια, 52 πηγούνια, 25 γενειάδες και μουστάκια. Συνδυάζοντάς τα, μπορούσαν να συνθέσουν 62 δισεκατομμύρια (ναι, δισεκατομμύρια...) πρόσωπα.

Το βιβλίο στις 288 σελίδες με τις πολλές φωτογραφίες, εκτός από τα εκλαϊκευμένα επιστημονικά στοιχεία, περιλαμβάνει την εξιστόρηση μεγάλων υποθέσεων, όπως του Τζακ του Αντεροβγάλτη και τη δολοφονία του Κέννεντυ - που παραμένουν και οι δύο ανεξιχνίαστες - καθώς και την πτώση από έκρηξη βόμβας του αεροπλάνου της Παναμέρικαν στο Λόκερμπυ της Σκωτίας. Η έκρηξη οδήγησε στον Καντάφι. Πως; Μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων που «πρόδωσαν» την βόμβα Λίβυου πράκτορα. Βόμβα τοποθετημένη σε βαλίτσα με ρούχα αγορασμένα από κατάστημα της Μάλτας την ημέρα της τρομοκρατικής ενέργειας που προκάλεσε το θάνατο 259 ανυποψίαστων επιβατών. Οι ερευνητές εντόπισαν τον αγοραστή, ο οποίος δεν επιβιβάστηκε στην πτήση προς το Λονδίνο ...

Ιστορίες από τα άδυτα των εγκληματολογικών εργαστηρίων που βοηθούν να σταθεί η Δικαιοσύνη στο ύψος της.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα