Ένα εξαιρετικά καυτό δίμηνο για τον Ραχόι

Οι οκτώ μήνες που βρίσκεται στην εξουσία ο δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ήταν θυελλώδεις εξαρχής, αλλά ο Σεπτέμβριος κι ο Οκτώβριος μπορεί να αποδειχθούν ακόμα πιο δύσκολοι για τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (PP) - ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν.

Σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, των αντίρροπων πιέσεων της Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ στο εσωτερικό, είναι αντιμέτωπος με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες μετά την περιστολή δαπανών που του ζητούν οι μεγάλες δυνάμεις της ευρωζώνης.

Η Γαλλία θέλει ο Ραχόι να ζητήσει κρατικό δανεισμό της Ισπανίας για να ενισχύσει την δημοσιονομική θέση της χώρας του και να εμποδίσει την εμβάθυνση και την εξάπλωση της κρίσης χρέους. Αλλά ο συντηρητικός πολιτικός διστάζει να το πράξει έως ότου να είναι βέβαιος για τους όρους που θα θέσει η Γερμανία, κάτι που αναμένεται να επιδιώξει στη συνάντησή του την Πέμπτη με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η Ισπανία να ζητήσει δανεισμό και η Γερμανία να το εμποδίσει», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ραχόι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος τον προέτρεψε να ζητήσει κρατικό δανεισμό πριν από τον Οκτώβριο ώστε να δώσει χρόνο στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου το ζήτημα να εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής της 19ης Οκτωβρίου. Όμως ο Ραχόι φέρεται ότι είπε στον Ολάντ πως τα μηνύματα που λαμβάνει από τη Γερμανία είναι αντιφατικά, σύμφωνα με μία πηγή ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Το Βερολίνο θέλει λεπτομερή ενημέρωση για τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, περιλαμβανομένων των πορισμάτων των ελέγχων διεθνών εταιριών που αναμένονται αργότερα εντός του μήνα, αλλά και των ισπανικών επαρχιών (ή Αυτονομιών), που θα λάβουν δανεισμό ύψους 45 δισεκατ. ευρώ φέτος από την κεντρική κυβέρνηση, πριν συμφωνήσει στον δανεισμό της Μαδρίτης.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να διαθέσει έως και 100 δισ. Ευρώ στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ο ενδεχόμενος κρατικός δανεισμός της Μαδρίτης εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια των ταμείων "διάσωσης" της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Η ομάδα του Ραχόι θεωρεί επίσης πως η Μέρκελ είναι παράλληλα ανήσυχη σχετικά με το ότι εάν υπάρξει αίτημα δανεισμού, αυτό θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την απόφαση που αναμένεται να λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο την 12η Σεπτεμβρίου σχετικά με το εάν η ευρωπαϊκή συνθήκη για την δημιουργία του ΕΜΣ είναι συμβατή με τον θεμελιώδη νόμο της γερμανικής ομοσπονδίας, την ώρα που αντιμετωπίζει εντεινόμενη αντίσταση στο εσωτερικό σε ό,τι αφορά τον περαιτέρω δανεισμό κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

«Η Γερμανία δεν θέλει να υπάρξει τώρα οποιοδήποτε μήνυμα που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Δεν μπορούμε να επισπεύσουμε τα πράγματα» αυτά, είπε ισπανική κυβερνητική πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα