Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εποπτεύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό προϋποθέσεις

20:24 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι διατεθειμένη να αναλάβει εποπτικό ρόλο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μόνο εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε την Τρίτη ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

“Η ΕΚΤ, μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη

να αναλάβει την ευθύνη, ως μια εποπτική αρχή”, είπε το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Joerg Asmussen στη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου, στην Φρανκφούρτη.

Αλλά η ΕΚΤ θα το πράξει αυτό μόνον “εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις”, είπε ο κ. Asmussen στο συνέδριο που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”.

Η πρωταρχική εντολή της ΕΚΤ να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών στις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ “πρέπει να παραμείνει άθικτη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική “πρέπει να είναι χωριστή από την τραπεζική εποπτεία, τόσο όσον αφορά την οργάνωση όσο και το προσωπικό”.

“Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω σινικού τείχους και της δημιουργίας ενός νέου οργάνου λήψης αποφάσεων – παράλληλα με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ – που θα είναι υπεύθυνο για όλα τα εποπτικά καθήκοντα”, σημείωσε.

Η ΕΚΤ “θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτική για να διασφαλίσει ότι η ανεξαρτησία της δεν επηρεάζεται με οποιοδήποτε τρόπο”, σύμφωνα με τον κ. Asmussen.

Ανέφερε επίσης ότι η τράπεζα θα πρέπει επίσης να έχει στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική διεξαγωγή του εποπτικού της ρόλου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε πληροφορίες και τη δυνατότητα να “κλείσει εάν είναι απαραίτητο, τράπεζες που δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους”, είπε ο εμπειρογνώμονας.

Οι εν λόγω εξουσίες θα πρέπει να κατοχυρώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο – κατευθυντήριες γραμμές. Χωρίς αυτούς τους κανόνες, “η ΕΚΤ, από τη δική μου άποψη, δεν θα αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη, επειδή οι κίνδυνοι για τη φήμη μας θα είναι πάρα πολύ μεγάλη”, είπε ο κ. Asmussen.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ πρότεινε επίσης ότι η νέα εποπτική αρχή θα πρέπει αρχικά να επιβλέπει μόνο τις πιο μεγάλες τράπεζες που είναι “συστημικά σημαντικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο” και πρόσθεσε ότι “δεν θα είναι ρεαλιστικό να έχουμε μια εποπτική αρχή που εποπτεύει όλες τις τράπεζες της Ζώνης του ευρώ και λειτουργεί από την έναρξη του επόμενου έτους.

“Είναι σημαντικό ότι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός εποπτείας είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικά από την αρχή”, είπε.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόκειται να παρουσιάσει προτάσεις για ένα ενιαίο κοινό εποπτικό όργανο στις 12 Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ να αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα