Οι αμφιβολίες πλήττουν το ευρώ

Το ευρώ θα είναι πραγματικά σταθερό όταν δεν θα υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για τη συνέχιση της ύπαρξης του, αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen, ενώ εκτιμά ότι οι αγορές «τιμολογούν» ένα σενάριο διάσπασης της Ευρωζώνης.

Στο κείμενο της ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα στη Φρανκφούρτη ο Asmussen αναφέρει επίσης ότι ο αντίκτυπος από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο δεν έχει περάσει σε ορισμένες περιπτώσεις
στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή εκφράζει εμμέσως την υποστήριξη του στο σχέδιο του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi για τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα κυβερνητικά ομολόγα πλέον αντανακλούν όχι μόνο τον κίνδυνο της αφερεγγυότητας για μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά και τον κίνδυνο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε μια νομισματική ένωση», αναφέρει.

Οι αγορές «τιμολογούν» ένα σενάριο διάσπασης της Ευρωζώνης, προσθέτει. «Για μια νομισματική ένωση, αυτές οι συστημικές αμφιβολίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ένα νόμισμα είναι σταθερό όταν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το μέλλον του», υπογραμμίζει.

Οι αμφιβολίες αυτές, προσθέτει, πλήττουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζες περιορίζοντας τα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα χαμηλότερα επιτόκια.

Αναφέρει τέλος ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τον Ιούλιο τα επιτόκια της φτάνει άνισα στην πραγματική οικονομία «εν μέρει ή και καθόλου».
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα